Zwanenveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwanenveld
Wijk van Vlag Nijmegen Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Vlag Nijmegen Nijmegen
Stadsdeel Dukenburg
Coördinaten 51°49'16"NB, 5°48'7"OL
Oppervlakte 0,88 km²  
- land 0,83 km²  
- water 0,05 km²  
Inwoners
(2023)
4.715[1]
(5.358 inw./km²)
Woningvoorraad 2.473 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 6538

Zwanenveld is een wijk in Nijmegen. Het behoort tot het stadsdeel Dukenburg en ligt in het noordoosten hiervan. De wijk ligt tussen de Wijchenseweg-N326, het Maas-Waalkanaal, de Nieuwe Dukenburgseweg en de Van Schuylenburgweg.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Zwanenveld is ruim opgezet, met veel groen- en waterpartijen, en er zijn enkele 'rondlopende' hoofdstraten waar de andere straten op uitkomen. De wijk biedt qua maatschappelijke opbouw een gevarieerd beeld. Er zijn meer huurwoningen dan koophuizen.[2]

Aan de westzijde van de wijk ligt het park Geologenstrook, een lange groenstrook met waterpartijen. Het is net als stadspark Staddijk een product van de voorlaatste ijstijd en de zich daarna steeds verplaatsende rivier. Het park werd in 2010 grootscheeps heringericht, daarna is de informele naam Geologenstrook de officiële naam geworden.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Toegang tot de wijk

In Zwanenveld is winkelcentrum Dukenburg gevestigd. Het werd in 1976 geopend en bij een grote verbouwing in 1990 geheel overdekt. Onder het centrum bevindt zich een parkeergarage met 1290 parkeerplaatsen.[3]

Aan de noordwestrand van Zwanenveld ligt station Nijmegen Dukenburg met een busstation voor zowel stads- als streekbussen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]