Zware Jongens (Disney)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zware Jongens
Strippersonage
Bedacht door Carl Barks
Stripreeks Donald Duck
Introductie november 1951
Portaal  Portaalicoon   Strip

De Zware Jongens vormen een groep fictieve boeven uit de stripverhalen van Disney. Ze zijn vooral bekend om het feit dat ze Dagobert Ducks geld willen stelen.

De Zware Jongens maakten hun debuut in november 1951. Ze werden bedacht door tekenaar Carl Barks en kregen van hem de naam 'Beagle Boys' mee. Dit was omdat Barks hun uiterlijk baseerde op dat van het hondenras beagle, hoewel de gelijkenis niet groot is en hun karakters evenmin met het karakter van de gemiddelde beagle overeenkomen.

Nederlandse naam[bewerken]

Toen het Nederlandstalige tijdschrift Donald Duck uitkwam, moest er een goede naam worden bedacht. En dus bedacht men 'Brandkastenkrakers'. In de loop van de tijd is de naam veranderd in de 'Zware Jongens'. Hoe de Zware Jongens aan hun naam komen is te lezen in de eerste episode van 'Het levensverhaal van Oom Dagobert', in nummer 53.

De Zware Jongens noemen elkaar altijd bij hun gevangenisnummer, dat ze duidelijk zichtbaar op hun kleding dragen. Hoewel er een heleboel Zware Jongens zijn, gaan de meeste verhalen over 176-167, 176-671 en 176-761.

Rol in de strips[bewerken]

Deze (en de andere) Zware Jongens zijn niet bijster intelligent. In enkele verhalen is 176-167 de plannenmaker, maar vaak hebben ze hulp van anderen nodig om een goed plan te bedenken. Zij hebben een opa genaamd Zwarthart Zware, die meer ervaring heeft en van wiens raad zij graag gebruikmaken. Op het gevangenisbordje op zijn borst staat het nummer 186-802. Door de Zware Jongens zelf wordt hij meestal simpelweg 'Opaatje' genoemd. Vaak moeten zij wachten totdat hun opa weer eens uit de gevangenis wordt ontslagen, om zijn hulp te kunnen gebruiken. Ook wordt soms gebruikgemaakt van vermommingen of gestolen uitvindingen van Willie Wortel, met name apparaten waarmee zaken gekopieerd kunnen worden of uitvindingen waarmee gemakkelijk in het geldpakhuis kan worden binnengedrongen om goede plannen te maken om het geld te stelen of ze slagen erin om gesprekken tussen Donald Duck en Oom Dagobert af te luisteren die bruikbare informatie bevatten voor hun plannen, met name als Donald Oom Dagobert moet waarschuwen voor mogelijke rampspoed als gevolg van bepaalde stoffen en daar maken de Zware Jongens dan vaak gebruik van voor hun plannen met alle vreselijke gevolgen van dien. Echter, met of zonder hulp van hun opa, wat zij proberen mislukt uiteindelijk altijd, want men weet ten slotte dat misdaad niet loont.

In sommige verhalen komt een Zware Jongen voor met de naam IQ-176 (nummerbord I-176). Dit is een zeer intelligente Zware Jongen die de anderen dankbaar inzetten om bijvoorbeeld dingen uit te vinden of goede doordachte plannen te bedenken. Deze lukken over het algemeen bijna, maar mislukken uiteindelijk alsnog door domme pech waarna de Zware Jongens weer in de gevangenis belanden. Er bestaat nog een andere slimme Zware Jongen. Hij heet Justus Zware.

Een terugkomende grap met de Zware Jongens in de strips van Keno Don Rosa is dat ze nooit te zien zijn zonder hun masker. Bijvoorbeeld wanneer Dagobert de Zware Jongens betrapt en hun maskers af trekt: de lezer ziet enkel het deel van hun hoofd onder de neus en in de rest van het verhaal is hun hoofd niet zichtbaar omdat het zich in de schaduw bevindt. In een ander geval waarin een Zware Jongen zijn masker verloren heeft, is zijn gezicht geheel bedekt met modder, op de plek waar zijn masker gezeten heeft na. In andere verhalen is er echter af en toe wel een Zware Jongen zonder masker te zien, zoals in Willie Wortel- In de val (H96226, De Zware Jongens- vakantieboek 2016).

Over de hele wereld wonen Zware Jongens. Er zijn bijvoorbeeld Schotse Zware Jongens. Alle Zware Jongens maken deel uit van een wereldwijde Zware Jongens-organisatie, waarbij de Zware Jongens uit de Donald Duck deel uitmaken van het Duckstadse deel.

Daarnaast hebben de Zware Jongens ook drie kleine neefjes: de Zware Schoffies. Ze zijn gecreëerd door Tony Strobl en ze verschenen voor het eerst in het verhaal That Motherly Feeling uit 1965.

Overige eigenschappen[bewerken]

  • Een van de Zware Jongens is verzot op pruimen. Deze voorliefde heeft de Zware Jongens dikwijls mislukkingen bezorgd.
  • Ze worden door het boevengilde niet hoog aangeslagen, tenzij ze ergens 'goede zaken' hebben gedaan.

DuckTales[bewerken]

In de tekenfilmserie DuckTales hebben de Zware Jongens eveneens een rol. Daar waar ze in de strips allemaal sterk op elkaar lijken, hebben ze in de televisiereeks allemaal een eigen, licht afwijkend en daardoor herkenbaar, uiterlijk. Ook hebben ze in de serie individuele namen in plaats van alleen nummers:

  • Baas Boef - De kleinste, vervult de leidersrol
  • Beuk Boef - Groot en sterk
  • Bolle Boef - Een dikke veelvraat
  • Babyface Boef - Klein, heeft een jeugdig uiterlijk
  • Bengel Boef - Een constant grijnzende slungel
  • Bebop Boef - Muziekliefhebber
  • Bankroof Boef - De sterkste, heeft een zogenaamde 'kinnebak'
  • Ma Boef - De moeder (vervult ongeveer dezelfde rol als ma Dalton bij de Daltons)

Daarnaast komen er in DuckTales enkele Zware Jongens voor die slechts een of enkele malen meespelen, bijvoorbeeld Bom Boef en Brandkast Boef.

Buitenlandse namen[bewerken]

De Zware Jongens heten in andere talen:

Zie ook[bewerken]