Zwart Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de vooroorlogse organisatie. Voor de gelijknamige organisatie die bestond van 2012 tot 2017, zie Zwart Front (2012-2017).
Zwart Front / Nationaal Front
Logo
Personen
Partijleider Arnold Meijer
Geschiedenis
Opgericht mei 1934
Opheffing december 1941
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Hoofdkantoor Oisterwijk (als Zwart Front),
Den Haag (als Nationaal Front)
Krant Zwart Front
De Weg
Nederlandsch Dagblad
Richting Extreemrechts
Ideologie Fascisme
Grootneerlandisme
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Zwart Front, later Nationaal Front, was een Nederlandse fascistische politieke partij, die in mei 1934 werd opgericht door Arnold Meijer, een voormalige seminarist, die journalist was geworden. Zwart Front was actief van 1934 tot 1940. Zij zou per 30 maart 1940 worden opgevolgd door Nationaal Front.[1]

Zwart Front[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zwart Front ontstond uit de zuidelijke afdelingen van de ANFB en richtte zich politiek gezien vooral op het fascistische Italië en niet zozeer op het nationaalsocialistische Duitsland. Wel was het Zwart Front fel antisemitisch en trachtte het de NSB qua antisemitisme te overtreffen. Het Front was daarnaast ook fel antikapitalistisch en revolutionair. Meijer 'constateerde' duidelijke overeenkomsten tussen het kapitalisme en het marxisme. Beide kwamen volgens Meijer voort uit het jodendom.

Zwart Front was sterk voorstander van de Groot-Nederlandse gedachte en had verschillende contacten in Vlaanderen. Zo werd er gecorrespondeerd met dichter en denker Wies Moens, bestonden er contacten met het Vlaams Nationaal Verbond en bezocht een Zwart Front-delegatie de IJzerbedevaart.[2]

Als revolutionaire fascisten kwamen de Zwart Fronters veelvuldig in aanraking met justitie. Arnold Meijer werd meermaals veroordeeld voor het negeren van het uniformverbod en het beledigen van overheidsfunctionarissen, waaronder premier Colijn. In 1938 zat de Zwart Front-leider drie maanden vast in Breda vanwege beledigingen aan het adres van Colijn en minister Van Schaik.[2]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1937 behaalde de partij 8.178 stemmen (0,2%); onvoldoende voor een zetel. De meeste stemmen werden gehaald in Oisterwijk in Noord-Brabant. Hier stemden 711 kiezers op het Zwart Front, ruim 21%.

Nationaal Front[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 1940 besloten het Zwart Front en de partij Actie voor de Kleine Boer (ook bekend als Actie Bouwman) zich te verenigen in de nieuwe organisatie Nationaal Front.[1] Het Nationaal Front had een gematigdere koers dan Zwart Front en probeerde zo een bredere aanhang te krijgen onder rechtse Nederlanders. Waar Zwart Front met het hoofdkwartier in Oisterwijk voornamelijk een katholieke, zuidelijke aanhang had, poogde de nieuwe beweging door de vestiging van het hoofdkwartier in Den Haag een meer nationaal imago te krijgen.

Een belangrijk programmapunt bleef de aansluiting van Vlaanderen bij de Nederlandse staat tot een Groot-Nederland. Tijdens de Duitse bezetting zou Nationaal Front de Groot-Nederlandse gedachte blijven propageren. De Duitsers, die niks wilden weten van dit streven, verboden de uitgave van een Groot-Nederlandse brochure en verhinderden dat Arnold Meijer zou spreken op de IJzerbedevaart.[3]

Na de Duitse inval bood het Nationaal Front samenwerking aan met de bezetter, maar die voelde daar niets voor. Nationaal Front trad voornamelijk op als een beweging die tegen de NSB ageerde, waardoor de partij een instroom van leden kreeg na de inval.[4] In december 1941 werd de vereniging verboden. Aanleiding was het verlangen van het Nationaal Front om tegenover de Duitsers een zelfstandige, Nederlandse beweging te blijven, los van de NSB, met behoud van de eigen fascistische invloeden. Toen Duitsland Nederlandse mannen opriep voor de strijd tegen de Sovjet-Unie wilde Meijer, en daarmee het Nationaal Front, dat de vrijwilligers hun eed op de Nederlandse vlag zouden afleggen. De Duitsers eisten echter een eed op de Führer en maakten met het verbieden van het Nationaal Front een einde aan de discussie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Dagblad De Grondwet van 2 maart 1940 op Delpher
  2. a b Van Noort, André (2022). 'Storm op den staat!': Arnold Meijer 1905-1965. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789464550221.
  3. Van Noort, FR. (1961). Nationaal Front en Arnold Meijer. Uitgaven Oranje, p. 38-48.
  4. Nationaal Front | Allen tegen allen. Geraadpleegd op 9 juli 2023.
Zie de categorie Zwart Front van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.