Zwarte Riek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte Riek
Rika Jansen in 1966
Rika Jansen in 1966
Algemene informatie
Volledige naam Hendrika Elisabeth Jansen
Alias Zwarte Riek
Bijnamen De Jordaanprinses
Geboren Amsterdam, 8 oktober 1924
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hendrika Elisabeth Jansen (Amsterdam, 8 oktober 1924) is een Nederlands zangeres. Ze is bekend onder de artiestennaam Zwarte Riek en heeft als bijnaam de Jordaanprinses.[1]

Biografie[bewerken]

Rika (haar roepnaam) Jansen werd in de buurt van de Jordaan geboren als dochter van een vishandelaar. Ze is de jongere zus van Maria Jansen, die als Maria Zamora grote hits scoorde met Mama el baión en Sucu sucu. Als jong meisje viel Rika in de Geldersekade en hield daar tyfus en de ziekte van Weil aan over. In het ziekenhuis verloor ze haar haren, maar later groeiden die weer aan. Vanwege de kleur ervan kreeg ze de bijnaam Zwarte Riek.

In de oorlog trouwde Rika met een jeugdvriend en uit dat huwelijk werd dochter Riekie geboren. Later woonde ze samen met zanger en tekstdichter Kees Manders, de oudere broer van Tom Manders. Kees had een eigen revue, waar Rika vanaf 1952 met Greetje Boltini als acrobate optrad. Daar hebben Rika en Kees elkaar ontmoet. Later ging Rika ook zingen in de revues van haar broer. Dat deed ze onder meer onder de artiestennaam Fanny Black.

Toen in 1955 dankzij onder anderen Johnny Jordaan en Tante Leen het Jordaanlied in heel Nederland en zelfs in Vlaanderen populair werd schakelde Rika ook over op dit repertoire. Ze nam haar oude bijnaam Zwarte Riek aan als artiestennaam en in 1956 brak ze door met haar hit M'n wieggie was een stijfselkissie, dat in Nederland de tweede plaats van de hitparade haalde. In Vlaanderen scoorde ze een klein hitje met de B-kant: Sansee de platte boender. Daar was dat haar enige hit, maar in Nederland wist ze nog de hitlijst te halen met Kersepit en Alle apies (in de Artis lijken op me Ome Hein). Daarmee sloot ze ook in Nederland haar hitparadesucces af.

Vanaf 1959 ging Rika Jansen door onder haar eigen naam. Ze trad op met one-woman-shows in binnen- en buitenland. In 1964 zong ze de klassieker Amsterdam huilt (waar het eens heeft gelachen), geschreven door haar partner Kees Manders. In tegenstelling tot haar vrolijkere 'Zwarte Riek'-repertoire is dit een melancholisch nummer dat over de Weesperstraat en de Jodenhoek gaat. Hoewel het nummer geen hitparadesucces kende, was het wellicht na M'n wieggie was een stijfselkissie haar bekendste lied. Later dat jaar reisde ze voor een optreden naar New York en nog later naar Aruba en Curaçao.

In 1974 gingen Kees en Rika uit elkaar en ging ze in Spanje wonen. Op 21 maart 1979 overleed op 65-jarige leeftijd haar ex-vriend Kees Manders en in 1991 overleed haar dochter Riekie. Tegenwoordig woont Rika in Zandvoort.

In september 2014 verscheen de biografie 'Zwarte Riek - Het levensverhaal van Rika Jansen', opgetekend door Kees Rutgers.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met hitnotering(en)
in prehistorische hitlijsten
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
maanden
Opmerkingen Bron
M'n wieggie was een stijfselkissie / Sansee de platte boender apr 1956 2 6M Elsevier Top 10
De Kersepit sep 1956 9 1M Elsevier Top 10
Alle apies (in de Artis lijken op me Ome Hein) okt 1956 8 1M Elsevier Top 10
Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sansee de platte boender jul 1956 16 1M in de Juke Box Top 20
Bronnen, noten en/of referenties
  1. "Jordaanprinses Zwarte Riek nu in one woman-show als: Rika Jansen", Utrechts Nieuwsblad, 12 juli 1962: blz. 5