Zwarte Zeevloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Insigne van de Zwarte Zeevloot

De Zwarte Zeevloot (Russisch: Черноморский Флот, Tsjernomorski flot) is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, met Mykolajiv, welke plaatsen deel uitmaken van de Oekraïne, dat in 2014 was verwikkeld in de Krimcrisis.

De Zwarte Zeevloot werd opgericht door Grigori Potjomkin op 13 mei 1783. De vloot werd zwaar belegerd tijdens de Krimoorlog, waarna ze door de demilitarisatie van de Zwarte Zee tijdelijk verplaatst werd naar de Oostzee. Historisch, met name als daad van verzet tegen het bewind van de tsaar, was de muiterij op het slagschip de Potjomkin in 1905. Na de Russische Revolutie werd de Zwarte Zeevloot een sovjetvloot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde de vloot hevige gevechten met de Duitsers tijdens de belegering van Sebastopol, waarna stad en vloot voor korte tijd in Duitse handen vielen.

In 1954 werd de Krim in zijn geheel tijdens het bewind van Chroesjtsjov overgedragen van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek naar de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie lag de basis van de vloot in het zelfstandig geworden Oekraïne. Pogingen van Oekraïne om de Zwarte Zeevloot van de oud-USSR tot Oekraïens eigendom te verklaren leidden vervolgens tot spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Voor toegang van Rusland tot de Middellandse Zee zijn Sebastopol en Mykolajiv strategisch belangrijke plekken. Ook hebben de aparte status van Sebastopol en de historische sentimenten die veel Russen koesteren jegens de stad daarbij een grote rol gespeeld. Het Russische parlement, de Doema, nam zelfs een wet aan waarin Sebastopol tot deel van het Russische grondgebied werd verklaard en heeft daarmee de spanningen hoog laten oplopen. Deze situatie werd voorlopig opgelost in 1997 toen besloten werd tot de opdeling van de Zwarte Zeevloot in het Oekraïense en het Russische deel. De Russen mochten tot 2017 een marinebasis in de stad huren. In april 2010 werd dit huurcontract met 25 jaar verlengd tot 2042. Door de inlijving van de Krim wordt deze overeenkomst met Oekraïne in 2014 opgezegd.[1]

Zie de categorie Black Sea fleet of Russia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.