Zwartkoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Melampyrum
Melampyrum nemorosum
Melampyrum nemorosum
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Orobanchaceae (Bremraapfamilie)
Geslacht
Melampyrum
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zwartkoren (Melampyrum ) is een geslacht uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae). De botanische naam Melampyrum is afgeleid van het Oudgriekse 'melas' = zwart en 'pyros' = graan. De achtergrond is dat wanneer de zaden met graan gemengd werden, het brood de neiging had om zwart te worden. Ook de Nederlandse naam Zwartkoren is hiervan afgeleid.

De planten in dit geslacht zijn halfparasieten. De onderste bladen zijn gaafrandig, de bovenste hebben vaak enkele grotere tanden, vooral tegen de bladvoet. De kelken hebben vier tanden. De kroonbuis heeft geen spoor of uitzakking aan de voet. De bloem heeft vier meeldraden. De hokken van de doosvrucht bevatten een of twee zaden.

De habitat bestaat uit droge, zanderige plaatsen, vaak in of bij naaldbossen. De soorten komen van nature voor in Europa, maar een aantal komen ook in Noord-Amerika voor.

Taxonomie[bewerken]

Een aantal soorten in dit geslacht zijn:

Buiten Vlaanderen en Nederland komen onder meer voor:

Ecologie[bewerken]

Planten in dit geslacht zijn waardplant voor Eupithecia plumbeolata, Melitaea diamina, Melitaea didyma occidentalis, Mellicta athalia (Bosparelmoervlinder), Mellicta aurelia, Mellicta parthenoides, Anania fuscalis, Phytomyza rostrata, Proclossiana eunomia en Schrankia costaestrigalis