Zwartsnavelooievaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwartsnavelooievaar
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Zwartsnavelooievaar in Japan
Zwartsnavelooievaar in Japan
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Ciconiiformes (Ooievaarachtigen)
Familie: Ciconiidae (Ooievaars)
Geslacht: Ciconia
Soort
Ciconia boyciana
Swinhoe, 1873
verspreiding  ██ broedgebied ██ overwintergebied
verspreiding

██ broedgebied

██ overwintergebied

Afbeeldingen Zwartsnavelooievaar op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwartsnavelooievaar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zwartsnavelooievaar (Ciconia boyciana) is een grote ooievaar uit het geslacht ciconia. Hij komt voor in het Verre Oosten en wordt daar ernstig in zijn bestaan bedreigd. Zijn wetenschappelijke naam herdenkt Robert Henri Boyce (1834-1909).

Kenmerken[bewerken]

De zwartsnavelooievaar is een grote, witte vogel met zwarte vleugelveren. Hij lijkt sterk op de Europese ooievaar (Ciconia ciconia) en is daaraan nauw verwant. Vroeger werd de zwartsnavelooievaar daarom vaak als een ondersoort beschouwd. Hij is in het algemeen groter dan de ooievaar, met een hoogte van 110 tot 150 cm, een massa van 2,8 tot 5,9 kg en een spanwijdte van 2,2 m. In tegenstelling tot zijn naaste verwant heeft de zwartsnavelooievaar rode huid rond de ogen, een witte iris en een zwarte snavel. Beide geslachten zien er ongeveer hetzelfde uit. Het vrouwtje is iets kleiner dan het mannetje. De jongen zijn wit met oranje snavel.

Verspreiding[bewerken]

De zwartsnavelooievaar broedt in het stroomgebied van de Amoer en de Oessoeri op de grens van Rusland en China. De meeste vogels overwinteren in het stroomgebied van de Jangtsekiang in Zuid-China, maar kleine aantallen trekken naar het Koreaans Schiereiland en Japan.

Bedreiging[bewerken]

De zwartsnavelooievaar is sterk in aantal achteruit gegaan, vooral door ontginning van wetlands, ontbossing en gebruik van pesticiden. Waarschijnlijk zijn er ongeveer 2500 over.