Zweeds Stadstransportmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zweeds Stadstransportmuseum

Het Zweeds Stadstransportmuseum (Zweeds: Sveriges Lokaltrafikmuseum; Engels: Swedish Urban Transport Museum) is een trammuseum in Malmköping, ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het wordt beheerd door Svenska Spårvägssällskapet (de Zweedse tramvereniging), een vrijwilligersorganisatie die vanaf 1969 het museum heeft opgebouwd. Onderhoud van trams en trambaan, alsmede de exploitatie van tram- en busdiensten, worden in eigen beheer uitgevoerd.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum beschikt over meer dan veertig trams afkomstig van de twaalf Zweedse steden waar ooit trams hebben gereden. Een derde van de trams is in rijvaardige staat en beschikbaar voor de dienst op de museumtramlijn. De oudste tram dateert van 1903, de jongste trams zijn uit de jaren 1950. Er zijn ook nog 25 autobussen in de collectie. Het busmuseum werd geopend in 1999 bij de viering van 100 jaar busvervoer in Zweden.

Museumtramlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de collectie trams en attributen beschikt het museum ook over een museumtramlijn van Malmköping naar Hosjö met een lengte van 2,6 kilometer. De museumlijn (Museispårvägen Malmköping) werd geopend in 1969 en maakt gebruik van een gedeelte van de vroegere spoorlijn Stålboga – Skebokvarn, oorspronkelijk bekend als Mellersta Södermanlands Järnväg (Central-Södermanlandspoorweg). De spoorlijn is geëlektrificeerd en verder aangepast om beter aan te sluiten op de entourage van de elektrische trams. De museumtramlijn is enkelsporig en heeft twee passeerplaatsen. Tegenwoordig beschikt de lijn over keerlussen aan beide eindpunten, zodat ook de modernere eenrichtingtrams hier kunnen keren.

De tramdienst wordt uitgevoerd van half mei tot eind augustus in de weekenden, van eind juni tot half augustus dagelijks.

Trams in gebruik op de museumtramlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museispårvägen Malmköping van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.