Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Zweepslag (letsel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een zweepslag is een verscheuring van spierweefsel. De musculus gastrocnemius (kuitspier) is berucht om zijn gevoeligheid voor een zweepslag, maar een dergelijke verscheuring kan ook optreden in de hamstrings.

Een zweepslag treedt plotseling op, alsof degene een trap tegen de kuit krijgt. Een zweepslag is pijnlijk en leidt tot een wekenlange onderbreking van de normale activiteiten. De behandeling bestaat in de beginfase met name uit rust en koeling en soms een hakverhoging of een compressieverband. Rekoefeningen zijn in de beginfase erg pijnlijk dus daar dient pas later mee begonnen te worden. Massage mag niet worden toegepast wegens mogelijke complicaties in de zin van spierontstekingen met kalkafzettingen. Genezing vergt ongeveer zes tot tien weken.

Een zweepslag van de kuit treedt bijna altijd op in de mediale gastrocnemiuskop. De mediale zijde van de musculus gastrocnemius.

Tenniskuit[bewerken]

Een tenniskuit (Engels: tennis leg) kan een verscheuring van spieren in de kuit zijn maar echografisch onderzoek kan ook uitwijzen dat het gaat om een vochtophoping tussen de musculus gastrocnemius en musculus soleus. Differentiaaldiagnostiek is belangrijk omdat de behandeling van beide ziektebeelden kan verschillen.

Zie ook[bewerken]