Zwembroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een zwembroek van het merk Speedo

Een zwembroek is een kledingstuk dat gebruikt wordt om in te zwemmen. Een zwembroek is meestal van materiaal vervaardigd dat niet doorschijnend is wanneer de stof droog of nat is.

Er bestaan twee soorten zwembroeken: de wijde, lange zwembroek met broekspijpen (tegenwoordig zelfs tot onder de knie), een z.g. zwemshort, en de strakzittende zwembroek zonder pijpen (een zwemslip).

De eerste werd alleen door mannen gedragen, maar tegenwoordig ook wel door vrouwen. Een zwemslip wordt door mannen en vrouwen gedragen, de laatsten meestal als deel van een bikini.

Een zwembroek heeft meestal geen broekzakken, maar een lange zwembroek heeft wel vaak een binnenzakje met een rits of onderslag om bijvoorbeeld een sleutel in op te bergen.

Geschiedenis[bewerken]

Al sinds eeuwen wordt er gezwommen; niet alleen uit noodzaak maar ook uit plezier. Rond 350 v.Chr. was in het Romeinse Rijk een echte badcultuur ontstaan, men droeg toen toga's of niets. In de Middeleeuwen en tot de 18e eeuw was deze cultuur totaal vergeten en in onbruik geraakt; pas in de 18e eeuw verkondigde men weer hoe gezond zeewater was, bijgevolg ontstonden ook vele badsteden en kuuroorden. Rijke mensen beschouwden dit als een sociaal gebeuren. Mannen zwommen naakt, maar vrouwen droegen een flanellen badkostuum, dat alles bedekte. Pas in de 19e eeuw werd baden een publieke aangelegenheid en werd badkleding belangrijk. Eerst bestonden er nog alleen echte pakken voor beide geslachten totdat in de jaren 30 van de 20e eeuw de mannen zwembroeken gingen dragen. De bikini, die in 1946 werd gelanceerd, was een vooruitgang in vergelijking met de logge, zware, ongemakkelijke gebreide zwempakken uit de jaren 30.

In de jaren 80 had de zwembroek het uiterlijk van een strakzittende onderbroek en had hij zijn pijpjes verloren, die hij enige jaren daarvoor nog wel bezat. Tijdens de jaren 90 leek de zwembroek als zwemkleding vrijwel geheel verdrongen te worden door de ruimzittende boxershort/zwemshort.