Zwerfsteneneiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwerfsteneneiland

Het zwerfsteneneiland is een aardkundig monument in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. Het eiland ligt midden in Zanderij Maarn, een voormalige zandafgraving en zandgat ten noorden van de Maarnse Berg, ten westen van Maarn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende ruim anderhalve eeuw werd er hier door de Nederlandse Spoorwegen en zijn voorlopers zand afgegraven, beginnend tussen 1840 en 1845 met de doorgraving van de Utrechtse Heuvelrug voor de aanleg van de Rhijnspoorweg. Bij het afgraven vond men onder het oppervlak honderden grote zwerfstenen. Deze werden als ongewenst ervaren en in de hoek van de zanderij begraven.

In 1919 werd er reeds bij het station van Maarn een geologisch monument geplaatst. Op een later moment zijn deze stenen naar de Ruiterberg bij Doorn verplaatst. Bij de latere inrichting van het zwerfsteneneiland heeft de Vereniging Natuurmonumenten de zwerfstenen beschikbaar gesteld om in het aardkundig monument opgenomen te worden.

In 1995 herontdekte men circa 750 stenen en werd er door de werkgroep Geologisch Park Maarn geprobeerd om deze collectie stenen veilig te stellen. Onder leiding van de provincie Utrecht ontwierp men plannen om een aardkundig monument op te richten. Door de ontzander werd de zwerfkeienverzameling aan de provincie geschonken.

Op 17 november 1999 werd het aardkundig monument geopend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]