Zwerminktzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwerminktzwam
Zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Psathyrellaceae
Geslacht:Coprinellus
Soort
Coprinellus disseminatus
(Pers.) J.E.Lange (1938)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus, synoniem: Coprinus disseminatus) is een paddenstoel uit de familie Psathyrellaceae. Hij komt vooral voor in loofbossen. Vruchtlichamen groeien van de lente tot de herfst.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed is tot 20 mm breed en eikelvormig tot half bolvormig. Aanvankelijk is de paddenstoel geheel licht geelachtig bruin en bedekt met fijn, vezelig velum, maar later wordt de hoed gelig grijs. De hoed is gegroefd of gestreept, bijna tot de centrale schijf, daarom wordt de soort ook wel grijs streepklokje genoemd. Er zitten heel fijne haartjes op de hoed, die enkel met een loep goed te zien zijn.

Steel

De net als de hoed geheel fijn behaarde steel is 10-45 mm lang en 1-1,5 mm dik. Het is wit gekleurd en aanvankelijk een beetje gepoederd. Tenslotte is de stengel teer.

Lamellen

De eerste crèmegrijze, later donkerbruine lamellen zitten vast aan de stengel en hebben een gladde witte rand.

Geur

Deze paddenstoel heeft geen kenmerkende geur.

Sporen

De gladde, elliptische sporen zijn 7-10 µm lang en 4-5 µm breed en hebben een duidelijke, centraal gelegen kiemporie. De hoed deklaag is hymeniform en heeft gedeeltelijk ingelegde cellen. Daartussen bevinden zich tot 200 µm lange, nauw cilindrische pileocystiden en hyfenachtige of kettingachtige strengen.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De zwerminktzwam is een zeer algemeen voorkomende soort die in grote aantallen te vinden is op stronken of dode stammen van loofbomen. Meestal in de herfst, maar het is mogelijk ze het jaar rond aan te treffen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De zwerminktzwam is wijdverbreid als kosmopoliet in Noord-Amerika (oostelijk VS, Canada, Hawaï-eilanden) en Zuid-Amerika (Venezuela, Trinidad) evenals in Europa, Azië (Klein-Azië, Kaukasus, Japan) en Australië. In Europa strekt het gebied zich uit van Groot-Brittannië, de Benelux-landen en Frankrijk in het westen tot Estland, Polen, Hongarije en Rusland (Basjkortostan), in het zuiden tot Spanje, Corsica en Italië en in het noorden tot Fennoscandinavië. In Duitsland komt de soort overal voor. In Nederland komt hij zeer algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.