Zygorhiza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zygorhiza
Fossiel voorkomen: Boven-Eoceen
Zygorhiza.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cetacea (Walvissen)
Onderorde:Archaeoceti
Familie:Basilosauridae
Geslacht
Zygorhiza
Typesoort
Zygorhiza kochii
Afbeeldingen Zygorhiza op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zygorhiza op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Zygorhiza kochii is een uitgestorven primitieve walvis die wordt ingedeeld in de familie Basilosauridae van de onderorde Archaeoceti. Deze soort leefde in het tijdvak Eoceen in subtropische en tropische zeeën.

Uiterlijk en leefwijze[bewerken]

Zygorhiza was zes meter lang en woog ongeveer 800 kg. De basilosauriërs kenmerkten zich door een sterk verlengd en aalachtig lichaam, hoewel er bij Zygorhiza met een lichaamslengte van zes keer de schedellengte sprake was van dezelfde verhouding als bij moderne walvissen. De één meter lange schedel omvatte krachtige kaken met scherpe, gezaagde tanden. In tegenstelling tot de moderne walvissen had Zygorhiza een duidelijke, zij het korte, hals met de voor zoogdieren gebruikelijke zeven nekwervels. De voorpoten waren peddelvormig. De flexibele gewrichten in de voorpoten zijn wellicht een aanwijzing dat Zygorhiza nog op het land kwam, mogelijk voor te paren en voor de geboorte van de jongen. De heupbeenderen waren nog wel aanwezig en scharnierden nog met de botten van de achterpoten. De achterpoten waren zo klein dat ze waarschijnlijk geen functie meer hadden. Zygorhiza zwom vermoedelijk door golfbewegingen van het lichaam en de staart. Deze walvis voedde zich waarschijnlijk vooral met vissen en inktvissen. Zygorhiza had nog geen spuitgat, maar gewone neusgaten. De solide en weinig flexibele ribbenkast zorgde voor een beperkt longgvolume, met als gevolg dat Zygorhiza en andere basilosauriërs maar beperkte tijd onder water konden blijven. In tegenstelling tot de moderne walvissen hadden de basilosauriërs nog geen grote isoleerde vetlaag, waardoor de dieren beperkt waren tot de subtropische en tropische zeeën.

Gevonden fossielen[bewerken]

Fossielen van Zygorhiza zijn bekend uit de Amerikaanse staten Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi en South Carolina, en Nieuw-Zeeland met een ouderdom van 40.5 tot 37 miljoen jaar.

Skelet van Zygorhiza.