Alpinopet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Houtbewerker in Cantabria met een alpino

Een alpinopet, of alpino is een klein, meestal zwart hoofddeksel met een kenmerkend steeltje. Het is een eenvoudig hoofddeksel dat lijkt op een baret en maakt al meer dan een eeuw deel uit van de Franse identiteit, vooral in verband met de Baskische en Bretonse cultuur.

Het woord alpino is waarschijnlijk afgeleid van de Italiaanse Alpini, Alpenjagers. Ook de chasseurs alpins, elitetroepen van het Franse leger, droegen zulk soort baretten.

De alpinopet wordt gemaakt van vervilte wollen stof, heeft een leren bies langs de rand en een kenmerkend steeltje (cabillou) bovenop. Het mutsje is meestal zwart maar kan als mode-accessoire in verschillende kleuren voorkomen.

Het Simplistisch Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie gebruikte naast de mattenklopper de alpinopet als handelsmerk

De alpinopet wordt traditioneel geassocieerd met bepaalde Franse bevolkingsgroepen, zoals plattelandsbewoners, kunstenaars en ambachtslieden. Het hoofddeksel werd vermoedelijk in de eerste helft van de twintiger jaren van de twintigste eeuw in Nederland geïntroduceerd,[1] en de populariteit bereikte een hoogtepunt in de vijftiger jaren. In de jaren 1970 tot 1980 was het een van de iconische kenmerken van het Simplistisch Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De naam alpino wordt alleen in de Nederlandse taal gebezigd. In het Frans spreekt men van een béret vrai basque

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]