Slagader

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Arterie)
Slagader
Arterie
Slagader
Synoniemen
Latijn arteria[1][2]
Gegevens
Systeem Hart en vaatstelsel
Naslagwerken
TA A12.0.00.003
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Een slagader[3] of arterie[3] is een bloedvat dat zorgt voor het transport van bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Het zorgt dus voor transport van zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam (met uitzondering van de longslagader). Het slagaderstelsel voert bloed vanuit het lichaam naar de gebruikers, namelijk de organen en weefsels. Een slagader bestaat uit twee compartimenten, de dikke wand en een kleine holte.

De naam 'slagader' verwijst naar het feit dat men aan een arterie het hart kan voelen kloppen, omdat de daarmee gepaard gaande drukwisselingen zich in de slagaders voortplanten.

De diameter van het lumen van een slagader ligt tussen ongeveer 2,5 cm en (veel) minder dan een millimeter. Hieromheen liggen wanden die maximaal ongeveer 1,5 mm dik zijn. Om de ruimte waar het bloed stroomt, zit eerst een enkele laag endotheel. Hieromheen is een laag glad spierweefsel. Deze laag is dikker dan de gladde spiercellaag van de aders. Hieromheen zit de buitenste laag, bestaande uit bindweefsel.

Enkele grote slagaders zijn onder meer:

Op alfabet[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arteries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.