Boorkevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boorkever)
Boorkevers
Lyctoderma coomani
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Superfamilie:Bostrichoidea
Familie
Bostrichidae
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boorkevers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De boorkevers (Bostrichidae) vormen een familie van kevers binnen de superfamilie Bostrichoidea. In Europa komen 47 soorten en ondersoorten voor.[1] Ze lijken sterk op de schorskevers, maar er zijn verschillen in de antennes en de ogen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Boorkevers worden 2 tot 20 millimeter lang en hebben een langgerekt cilindrisch en licht afgeplat lichaam en ovale ogen. De kop is iets naar voren gestrekt. Bij de onderfamilies Lyctinae en Polycaoninae is deze onbedekt, en bij de Dinoderinae en Bostrichinae bedekt door het halsschild. Sommige soorten hebben een dekschild dat niet het hele achterlijf bedekt.

De antennes hebben 9 tot 11 geledingen, waarbij de laatste twee of drie in de vorm van een knots verdikt zijn. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben op alle poten een tarsus met vijf geledingen. De tarsus is lang en wordt bij sommige soorten deels door de tibia overlapt.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Boorkevers danken hun naam aan het feit dat ze gangen in hout boren. Sommige soorten zijn behoorlijk schadelijk, omdat ze naast hout ook zaden en graan eten. Enkele boorkevers, zoals de kleine graanboorder (Rhyzopertha dominica) kunnen 60 jaar oud worden.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bostrichidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.