Breedenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Breedenbroek
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Breedenbroek (Gelderland)
Breedenbroek
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Oude IJsselstreek Oude IJsselstreek
Coördinaten 51° 52′ NB, 6° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,36[1] km²
- land 12,26[1] km²
- water 0,09[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
935[1]
(76 inw./km²)
Hoogte 17 m
Woningvoorraad 389 woningen[1]
Burgemeester Otwin van Dijk
Overig
Netnummer 0315
Woonplaatscode 1587
Foto's
Komborden van Breedenbroek
Komborden van Breedenbroek
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Breedenbroek is een klein dorp in de Nederlandse provincie Gelderland (regio Achterhoek), nabij Dinxperlo. Er wonen ongeveer 935 mensen. Het is gelegen op circa 3 km afstand van de Duitse grens, ter hoogte van Isselburg. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2005 valt Breedenbroek onder de gemeente Oude IJsselstreek.

Breedenbroek kent een voormalig rooms-katholiek kerkgebouw, de Sint-Petrus en Pauluskerk, dat in 2015 aan de eredienst is onttrokken en van 2021 tot 2023 ingrijpend werd verbouwd tot Cultuurkerk De Toekomst. Het dorp heeft een eigen basisschool, De Borckeshof. Rondom het dorp liggen diverse landerijen met veel weilanden en akkerbouw. Ook ligt er een bos in de omgeving, het Anholtse Broek.

Toenmalige Rooms-katholieke Sint-Petrus en Pauluskerk in 2010.

Van oudsher bestaat Breedenbroek uit twee delen: Groot-Breedenbroek en Klein-Breedenbroek, waarbij Klein-Breedenbroek onder andere de dorpskern omvat en Groot-Breedenbroek het buitengebied ten noordwesten van het dorp. Dit onderscheid stamt uit de tijd dat het gebied verdeeld was tussen twee heren, de heren van Anholt en de heren van Culemborg. De eerste heeft nog steeds veel eigendommen in Breedenbroek, zoals het bos.

Het dorp kent een aantal voorzieningen, zoals een café-restaurant, een autogarage en een groothandel in klassieke Amerikaanse auto's. Verder is er een fabriek waar met name houten kozijnen en gevels gemaakt worden voor de projectbouw.

Er zijn meerdere verenigingen actief in het dorp die veelal samen komen bij het lokale café-restaurant. Uitzonderingen daarin zijn de scouting Saksenheerd en de voetbalvereniging Ajax B. Zij hebben hun terreinen in het bos, het Anholtse Broek.

In het buitengebied staat een windmolen uit 1882, De Kempermolen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Breedenbroek werd voor het eerst genoemd in 1386 als Bredenbroick en betekent "breed drassig land". Het land werd in de middeleeuwen ontgonnen. Het zuidelijke deel werd eigendom van de heren van Anholt en werd bekend als Klein-Breedenbroek, terwijl de belangrijkste nederzetting vaak Groot-Breedenbroek wordt genoemd. In 1840 telde het dorp 283 inwoners. De kerk dateert uit 1855 en werd in 2015 buiten gebruik gesteld en in 2021-2023 omgebouwd tot een cultureel centrum. De korenmolen "De Kempermolen" werd gebouwd in 1882. In 1975 verkeerde de molen in slechte staat en werd gerestaureerd. In 2002-2003 werd hij opnieuw gerepareerd.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Breedenbroek op Wikimedia Commons.