Civitavecchia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Civitavecchia
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Civitavecchia (Italië)
Civitavecchia
Situering
Regio Latium
Provincie Rome
Coördinaten 42° 6′ NB, 11° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 71 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
51.653[1]
(667 inw./km²)
Hoogte 4 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Allumiere, Santa Marinella, Tarquinia
Beschermheilige Fermina
ISTAT-code 058032
Portaal  Portaalicoon   Italië

Civitavecchia is een stad, 70 kilometer ten noordwesten van Rome, in de Italiaanse provincie Rome. Wat betreft inwoneraantal is Civitavecchia de vierde stad van de regio Lazio. De stad is vooral belangrijk vanwege de haven aan de Tyrreense Zee. Vanuit Civitavecchia vertrekken schepen naar onder andere Sardinië, Sicilië, Barcelona, Tunesië en het Franse Toulon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is vrijwel zeker gesticht door de Etrusken. De Romeinen vermeldden de plaats voor de eerste keer in het jaar 103 n.Chr., toen keizer Trajanus de haven van de stad liet aanleggen. De naam van de stad was destijds Centrumcellae, waar nog restanten van Romeinse Thermen (Terme Taurine) te vinden. In het jaar 828 werd de stad veroverd door de Saracenen. Zij herdoopten de stad Civitasvetula, waarvan de huidige naam is afgeleid.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het belangrijkste monument in het historische centrum is het enorme kasteel Forte Michelangelo dat aan de haven staat. In het 17e-eeuwse Palazzo della Guarigione is het Museo Nazionale Archeologico gevestigd. Voor het toerisme zijn de stranden ten noorden van de stad, nabij de provinciegrens Rome/Viterbo, ook van belang. Deze brede zandstranden behoren tot het rustigste deel van de Costa Laziale.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Perrons van het station

Het station van de plaats werd geopend in 1859 en is gelegen vlak bij de boulevard en het strand en vandaar bestaat een rechtstreekse en regelmatige treinverbinding met Station Roma Termini maar ook met Pisa.

Zustersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Civitavecchia[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Civitavecchia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.