Cozumel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cozumel
Gemeente in Mexico  Vlag van Mexico
Situering
Staat Quintana Roo
Hoofdplaats San Miguel de Cozumel
Coördinaten 20°25'NB, 86°55'WL
Gegevens
Oppervlakte 760 km²
Inwoners 60.091 (2000)
Website Officiële site
E-Local
Portaal  Portaalicoon   Mexico

Cozumel (Yucateeks Maya: Kosomeen) is een eiland in de Caribische Zee, voor de kust van Mexico. Het is een populaire toeristenbestemming en bekend vanwege de mogelijkheid tot scubaduiken.

Het is ook een populaire aanleghaven voor cruiseschepen. Het eiland Cozumel komt overeen met de gemeente Cozumel, een van de acht gemeentes van de deelstaat Quintana Roo.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met een lengte van 48 kilometer, een breedte van 16 kilometer en een oppervlakte van circa 760 km² is Cozumel het grootste eiland van Mexico in de Caraïbische Zee. Het eiland ligt 20 kilometer uit de kust en hoort bij de staat Quintana Roo. In 2010 waren er 79.535 inwoners, die bijna allemaal in de hoofdplaats San Miguel de Cozumel (inwoneraantal: 77.236) wonen.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna een kwart van de bevolking is jonger dan vijftien jaar. Ongeveer een op de tien inwoners spreekt een inheemse taal, waarvan Maya de meeste sprekers heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn Olmeekse artefacten op Cozumel aangetroffen en ook de Maya hebben er gewoond. Voor de Maya was het een heilig eiland, gewijd aan de godin Ixchel. Ze noemden het eiland Ah Cuzumil Peten, plaats van de ondiepten. De grootste Maya-ruïnes zijn platgebulldozerd om er een vliegveld aan te kunnen leggen. Jerónimo de Aguilar en Gonzalo Guerrero waren in 1511 de eerste Europeanen die (na een schipbreuk) Cozumel bereikten. Juan de Grijalva ontdekte het eiland 1518 en Hernán Cortés landde er een jaar later. Oorspronkelijk leefden er 40.000 Maya, maar aan het eind van de zestiende eeuw was het eiland door een pokkenepidemie bijna verlaten. De volgende eeuwen was het eiland praktisch onbewoond, al diende het als uitvalsbasis voor piraten. Tijdens de Kastenoorlog vluchtten velen naar Cozumel en sindsdien is het eiland weer bewoond.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Passiflora yucatanensis is een plant die alleen op Cozumel in het wild wordt gevonden. Op Cozumel komen een aantal endemische zoogdiersoorten voor die dwergvormen zijn van hun verwanten op het vasteland. Endemische soorten zijn de Nelson-neusbeer (Nasua nelsoni), de Cozumelwasbeer (Procyon pygmaeus) en de Cozumeloogstmuis (Reithrodontomys spectabilis). Endemische ondersoorten zijn de Cozumel grijze vos (Urocyon cinereoargenteus ssp.), de Cozumelhalsbandpekari (Pecari tajacu nanus), de Cozumel Coues' rijstrat (Oryzomys couesi cozumelae) en de Cozumelwitvoethertmuis (Peromyscus leucopus cozumelae).[1] De fauna van Cozumel wordt ernstig bedreigd door de sterk toenemende populaties van de boa constrictor (Boa constrictor). Twee tot zes van deze slangen werden in 1971 gebruikt bij het opnemen van de film El jardín de tía Isabel op het eiland. Na de opnames zijn de boa's vrijgelaten op het eiland, waarna ze sterk in aantal zijn toegenomen. De slangen zijn zowel voor de inheemse fauna als voor de pluimveeboeren op het eiland een groot probleem.[2]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zoogdieren van Cozumel.
  2. Martínez Morales MA,Cuarón AD; Boa constrictor, an introduced predator threatening the endemic fauna on Cozumel Island, Mexico; Biodiversity and Conservation, Volume 8, Number 7, 1 July 1999, pp. 957-963 (7); Romero Nájera1 I, Cuarón AD, González Baca C; Distribution, abundance, and habitat use of introduced Boa constrictor threatening the native biota of Cozumel Island, Mexico; Biodiversity and Conservation, Volume 16, Number 4, april 2007, pp. 1183-1195.
Zie de categorie Cozumel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.