Dartmoorpony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dartmoorpony
Dartmoorpony
Basisinformatie
Type pony
Herkomst Verenigd Koninkrijk, Dartmoor
Gebruik rijpony, tuigpony
Eigenschappen
Stokmaat 116-127 cm
Hoofd edel
Kleuren meest zwart en bruin
Fokkerij
Stamboek Nederlands Dartmoor Pony Stamboek
Website dartmoorstamboek.nl
Dartmoorpony
Lijst van paardenrassen

De dartmoorpony, ook kortweg dartmoor genoemd, is een kleine, van oorsprong Britse pony die nog steeds vrijlopend in het halfwild in het nationaal park Dartmoor voorkomt. De dartmoorpony is nauw verwant aan de exmoorpony die is vernoemd naar het nationaal park Exmoor, dat eveneens in het zuidwesten van Engeland ligt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De stokmaat van de dartmoorpony ligt tussen 1,10 en 1,25 meter. De pony is daardoor zeer geschikt als rijdier voor kinderen. De pony lijkt enigszins op een miniatuur-volbloed, met een gespierde hals, een korte rug, sterke benen, gespierde rug en lendenen. De benen zijn slank met goedgevormde hoeven. De staart is zwaar en heeft een hoge inplanting. De pony's komen voor in alle kleuren, behalve in bont.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De pony's werden in de middeleeuwen gebruikt om tin vanuit de mijnen door heidegebieden te transporteren. Dit ras heeft invloed ondergaan van de arabier, de Welsh pony, de shetlandpony en de Fell Pony. Ze grazen in het halfwild op gemene gronden in Dartmoor.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Deze elegante pony's worden tegenwoordig gefokt en in ere gehouden door particulieren over de gehele wereld. Dartmoorpony's worden ingezet in alle takken van de paardensport, zoals dressuur, springen en mennen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Halfwilde dartmoorpony's in het nationaal park Dartmoor.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dartmoor Pony van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.