Dunedin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige plaats in Florida, zie Dunedin (Florida).
Dunedin
Ōtepoti
Plaats in Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
Dunedin (Nieuw-Zeeland)
Dunedin
Situering
Eiland Zuidereiland
Regio Otago
Coördinaten 45° 52′ ZB, 170° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3314,8 km²
Inwoners
(2018)
130.700
(39,4 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Dave Cull
Website dunedin.govt.nz
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland
station van Dunedin
stadhuis en Sint-Pauluskathedraal
Dunedin Public Art Gallery
Meridian Mall
Geeloogpinguïns op het strand van Otago Peninsula

Dunedin (Ōtepoti in het Maori) is de tweede stad in aantal inwoners na Christchurch op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland met circa 130.700 inwoners (2018) en een oppervlakte van 3315 km². Dunedin werd in 1848 gesticht door de Free Church of Scotland. De naam komt van Dun Eidann, de Keltische naam voor de Schotse hoofdstad Edinburgh. In Dunedin staat de oudste universiteit van Nieuw-Zeeland, de University of Otago. Dunedin is een UNESCO City of Literature.

Schotse invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Dunedin is een studentenstad. Deze stad heeft een typische Schotse uitstraling en bezit twee grote kerken: de Anglicaanse St. Paul's Cathedral en de First Church. De katholieke kathedraal is de Sint-Jozefkathedraal. Het stratenplan is bijna volkomen gelijk aan dat van Edinburgh in Schotland.

Otago Central Rail Trail (treinreis)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit het station van Dunedin kan men een historische treinreis maken door het achterland van deze stad; over en door de bergen, over oude bruggen, door tunnels en over en langs riviertjes. Rond december geeft deze reis nog iets extra's, namelijk de brem die dan in bloei staat. Deze reis heet de Otago Central Rail Trail en duurt heen en terug circa 4 uur. Men kan in Pukerangi of Middelmarch uitstappen en de rondreis voortzetten per mountainbike richting Queenstown.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele toeristische plaatsen zijn de Art Gallery (gratis) in het centrum, surfen op St. Clair beach. Men kan bier proeven in de traditionele Speight's brouwerij en hier ook een rondleiding krijgen. In het centrum van Dunedin vindt men winkels, bars, restaurants en bioscopen.

Dunedin heeft met Baldwin Street de steilste straat ter wereld met een helling van 34,8%, op de tweede plaats gevolgd door Ffordd Pen Llech in Harlech in Wales met een helling van 28,6%.[1]

Belangrijke gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Museum, galerie, bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Parken en tuinen[bewerken | brontekst bewerken]

Peninsula[bewerken | brontekst bewerken]

Het schiereiland Dunedin Peninsula (ook wel Otago Peninsula genoemd) is bekend om haar natuurschoon. Op dit schiereilandje vindt men veel beschermd natuurschoon, zoals een albatroskolonie bij Taiaroa Head en een kleine kolonie van geeloogpinguïns. Ook staat er een oud kasteel: Larnach Castle.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Dunedin is bereikbaar via Highway 1. Het heeft een treinstation, het Dunedin Railway Station en een luchthaven, Dunedin International Airport. Er zijn veerverbindingen tussen Port Chalmers en Portobello.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Dunedin heeft een gematigd klimaat. In de stad zijn er een aantal verschillende microklimaten en weersomstandigheden kunnen van wijk tot wijk verschillen. Dit heeft te maken met de geografie rondom Dunedin. De nabijheid van de oceaan heeft ook een grote invloed op het klimaat. Daardoor kent de stad warme zomers en koude winters. Ondanks de koude winters komt er niet elk jaar sneeuwval voor. In de lente is het weer wisselvallig, maar van november tot april is het weer mild. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden Celsius. In vergelijking met de meeste steden in Nieuw-Zeeland valt er in Dunedin relatief weinig regen, gemiddeld slechts 750 millimeter per jaar.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dunedin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.