Fabriano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fabriano
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Fabriano (Italië)
Fabriano
Situering
Regio Marche
Provincie Ancona
Coördinaten 43° 20′ NB, 12° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 270 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
28.918[1]
(114 inw./km²)
Hoogte 325 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Cerreto d'Esi, Costacciaro, Esanatoglia, Fiuminata, Fossato di Vico, Genga, Gualdo Tadino, Matelica, Nocera Umbra, Poggio San Vicino, Sassoferrato, Serra San Quirico, Sigillo
Beschermheilige San Giovanni Battista
ISTAT-code 042017
Detailkaart
Locatie van Fabriano in Ancona
Locatie van Fabriano in Ancona
Portaal  Portaalicoon   Italië

Fabriano is een stad in de provincie Ancona in de Italiaanse regio Marche. Na Ancona-stad en Jesi is Fabriano de grootste stad in de provincie.

Fabriano is waarschijnlijk gesticht in de vroege middeleeuwen. De stad was belangrijk omdat die vanaf de dertiende eeuw, als een van de vroegste in Europa, papier van hoge kwaliteit fabriceerde. Dit droeg bij aan de welvaart van de stad in de late middeleeuwen en renaissance en leidde tot de ontwikkeling van het nabijgelegen Foligno tot het centrum van de Italiaanse drukkunst.

Enkele belangrijke monumenten in het historische centrum van Fabriano zijn: Het 12de-eeuwse Palazzo del Podestà, de kathedraal uit 1046 en het gotische oude ziekenhuis Santa Maria del Buon Gesù.

De beroemdste inwoner van Fabriano is de vijftiende-eeuwse kunstschilder Gentile da Fabriano wiens werk is opgenomen in de Uffizi in Florence. Een ander bekend persoon, geboren in Fabriano, was Vittorio Merloni.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente:

Albacina, Argignano, Attiggio, Bassano, Bastia, Belvedere, Borgo Tufico, Ca' Maiano, Cacciano, Campodiegoli, Campodonico, Cancelli, Cantia, Castelletta, Collamato, Colle Paganello, Ciaramella, Collegiglioni, Cupo, Fontanaldo, Grotte, Marena, Marenella, Marischio, Melano, Moscano, Nebbiano, Paterno, Poggio San Romualdo, Precicchie, Rocchetta, Rucce, San Donato, San Giovanni, San Michele, Sant' Elia, Serradica, Vallemontagnana, Valleremita, Vallina, Varano, Viacce, Vigne.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fabriano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.