Goënga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goënga
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Goënga (Friesland)
Goënga
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 3′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
255[1]
Overig
Postcode 8628
Woonplaatscode 2405
Foto's
dorpsbeeld
dorpsbeeld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Goënga (Fries: Goaiïngea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Goënga ligt ten noordoosten van Sneek en tussen Scharnegoutum en Gauw aan een opvaart die naar de Sneeker Oudvaart loopt.

In 2021 telde het dorp in de streek Lege Geaen 255 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp, ten oosten van de voormalige Middelzee. Het dorp ontwikkelde zich over de eeuwen heen als een dijk- of wegdorp. Aan de hoofdweg zijn later hofjes ontstaan. In de 20ste eeuw zijn deze hofjes uitgebreid tot straten.

Met de dorpen Gauw, Loënga, Offingawier en Scharnegoutum vormde Goënga in de Middeleeuwen een verbond, de Sneker Vijfga.

In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Goingum, in 1335 als in Goynghum, in 1427 als Goengma, in de 16e eeuw als Gonynghum, Goeijingum, Goyngha, Geongum en Goijinga.

De naam duidt mogelijk op een woonplaats (heem/um) van de geslachtsnaam Goinga, een afleiding van de persoon Goaije via het achtervoegsel -ing.

Tot 2011 lag Goënga in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Kerk van Goënga

De huidige Kerk van Goënga dateert uit 1758. De kerk is een driezijdig gesloten zaalkerk die in 1787 voorzien werd van een geveltoren met ingesnoerde spits.

De kerk is de opvolger van een middeleeuwse kerk die op deze plek stond, op de terp. De klok van de kerk, die uit 1342 komt, komt uit die kerk.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Midden in het dorp ligt het veld van de kaatsvereniging De Lege Geaën. De kleine wijk De Boppeslach is vernoemd naar het kaatsveld. Verder is er een dartclub en een biljartclub in het dorp.

Geboren in Goënga[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Goënga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.