Gradignan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gradignan
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Gradignan (Frankrijk)
Gradignan
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Gironde (33)
Arrondissement Bordeaux
Kanton Pessac-2
Coördinaten 44° 46′ NB, 0° 37′ WL
Algemeen
Oppervlakte 15,77 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
25.835[1]
(1.638 inw./km²)
Hoogte 10 - 51 m
Overig
Postcode 33170
INSEE-code 33192
Website https://www.gradignan.fr
Foto's
Château de Malartic
Château de Malartic
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Gradignan is een gemeente in het Franse departement Gironde (regio Nouvelle-Aquitaine). De gemeente telde 25.835 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het gemeentelijk samenwerkingsverband Bordeaux Métropole en het arrondissement Bordeaux.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats ontstond in de 12e eeuw en bloeide dank zij de wijnbouw. Langs de Eau Bourde werden graanmolens gebouwd. De graven van Ornon resideerden in Gradignan. De priorij van Cayac was een halteplaats op een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Na de 15e eeuw stopte de bloei van Gradignan. Pas in de 17e eeuw volgde een traag herstel. Rijke inwoners van Bordeaux bouwden buitenhuizen in Gradignan. Na de Franse Revolutie werden de priorij van Cayac en het kasteel van de graven van Ornon aangeslagen als nationaal goed.

In de 19e eeuw bleef de wijnbouw belangrijk tot de plaag van de druifluis aan het einde van de eeuw een einde maakte aan deze teelt. In de loop van de 19e eeuw kwam er industrie in de gemeente: een glasfabriek, een pottenbakkerij en een leerlooierij. Na 1950 begon de verstedelijking van de tot dan nog landelijke gemeente.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Gradignan bedroeg op 1 januari 2021 15,77 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.638,2 inwoners per km².

De Eau Bourde stroomt door de gemeente.

De autosnelwegen A63 en A630 lopen door het noorden van de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Gradignan met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 telde de gemeente 4.807 inwoners. Daarna volgde een sterke bevolkingsgroei. Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Priorij van Cayac

De priorij van Cayac werd gebouwd in de 13e eeuw en omvatte een hospitaal voor bedevaarders. De kerk en de gevel van het hospitaal bleven bewaard. In de 17e eeuw werd een kasteeltje gebouwd naast de priorij. Hiervoor werden de ruïnes van het hospitaal gebruikt als bouwmateriaal. De priorij beschikt ook over een watermolen op de Eau Bourde. De priorij werd afgeschaft na de Franse Revolutie en de gebouwen kenden daarna verschillende eigenaars. Een tijdlang was er een glasfabriek gevestigd. In 1979 verwierf de gemeente de site die daarna in verschillende fases werd gerestaureerd.[3]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gradignan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.