Manosque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Manosque
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Manosque
Manosque (Frankrijk)
Manosque
Situering
Regio Provence-Alpes-Côte d'Azur
Departement Alpes-de-Haute-Provence (04)
Arrondissement Forcalquier
Kanton hoofdplaats van 3 kantons: Manosque-1, Manosque-2 en Manosque-3
Coördinaten 43° 50′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 56,73 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
22.926[1]
(404 inw./km²)
Overig
Postcode 04100
INSEE-code 04112
Aangrenzende gemeenten 279 - 730
Foto's
Het noordelijk deel van Manosque gezien vanuit het westen, met de Alpen op de achtergrond
Het noordelijk deel van Manosque gezien vanuit het westen, met de Alpen op de achtergrond
Porte de la Saunerie
Porte de la Saunerie
Porte de Soubeyran
Porte de Soubeyran
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Manosque is een gemeente in het Franse departement Alpes-de-Haute-Provence (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur). De gemeente telde 22.926 inwoners op 1 januari 2021.[1] Het is hiermee de grootste stad van het departement. De plaats is de onderprefectuur van het arrondissement Forcalquier. De historische kern van de gemeente heeft haar middeleeuwse stadspoorten, waaronder de porte de la Saunerie (14e eeuw) behouden. Het huis van schrijver Jean Giono, waar hij van 1929 tot zijn dood in 1970 verbleef, is beschermd als Maison des Illustres.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Manosque bedroeg op 1 januari 2021 56,73 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 404,1 inwoners per km².

De gemeente ligt tussen de oostelijke Luberon in het noordwesten en de Durance in het zuidoosten.

De onderstaande kaart toont de ligging van Manosque met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste sporen van bewoning dateren uit de 2e of 3e eeuw. Manosque bleef continu bewoond tijdens de vroege middeleeuwen. Rond 900 werd de versterkte plaats vernield door de Saracenen. Rond het oude centrum, bij de Église Notre-Dame de Romigier, verschenen in de loop van de middeleeuwen enkele castra, versterkte burchten op rotsheuvels: Mont d’Or, Toutes Aures en Montaigut. Deze castra werden later opgenomen in de stad. De hospitaalridders stichtten een commanderij in de stad. Manosque kreeg in 1207 van graaf Guillaume IV van Forcalquier een stadskeure en werd een gemeente bestuurd door consuls.[3] Het Livre des Privilèges de Manosque, een verzameling van alle rechten en keuren van de stad, werd rond 1315 geschreven in het Latijn en het Provençaals en wordt bewaard in de gemeentelijke archieven. De stad was ommuurd en had vier stadspoorten (Porte de la Saunerie, Porte de Soubeyran, Porte d'Aubette en Porte de Guilhempierre) die uitgaven op de hoofdwegen. De stad telde ongeveer 5.000 inwoners en was verdeeld in vier wijken: Palais, Martels, Payans en Hébréards. Tot de 18e eeuw bleef de bewoning beperkt tot binnen de omwalling.

Manosque werd in 1509 en opnieuw in 1708 getroffen door een zware aardbeving.[4] Na die laatste beving lag de stad voor een groot deel in puin. De stad werd herbouwd en trad nu ook buiten de omwalling, te beginnen met het nieuwe hospitaal. In 1772 kreeg Manosque een nieuw stadhuis.[5]

In de loop van de 19e eeuw werd de stadsmuur grotendeels afgebroken. De noordelijke en de zuidelijke stadspoort bleven bewaard. De gemeente bleef gericht op de landbouw (wijnbouw en olijfolie). Vanaf de jaren 1960 groeide de bevolking sterk, onder andere door de komst van het Centre d’Étude Atomique (CEA) van Cadarache in de omgeving. Manosque verstedelijkte en er werden nieuwe wijken gebouwd.[6]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Manosque-Gréoux-les-Bains.

De autosnelweg A51 loopt door de gemeente.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Église Notre-Dame de Romigier
  • Porte de Soubeyran, de noordelijke stadspoort. Ze werd al genoemd in 1206 maar de bewaarde stadspoort is 14e-eeuws.
  • Porte de la Saunerie, de zuidelijke stadspoort. Ook deze stadspoort is 14e-eeuws en zoals haar naam aanduidt werd in deze poort zout bewaard.
  • Stadhuis (18e eeuw)
  • Église Notre-Dame de Romigier, romaanse kerk met een houten Mariabeeld uit de 12e eeuw (Vierge Noire); de oudste parochiekerk van de stad.
  • Église Saint-Sauveur (13e-14e eeuw); de tweede parochiekerk van de stad.
  • Hôtel de Gassaud in Provençaalse renaissancestijl. Hier verbleef de schrijver en revolutionair Mirabeau in 1774 in ballingschap.
  • Hôtel Issautier

Verder zijn er in Manosque het Centre Jean Giono, gewijd aan de schrijver Jean Giono en zijn werk, en de Fondation Carzou, een museale ruimte in een voormalige kloosterkapel gewijd aan het werk van de kunstschilder Carzou (1907-2000).[7]

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlandse geslacht André de la Porte is afkomstig uit Manosque.

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Manosque van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.