Meerlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meerlo
Mieëldere
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Meerlo (Limburg)
Meerlo
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 31′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,97[1] km²
- land 7,92[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.875[1]
(235 inw./km²)
Woningvoorraad 775 woningen[1]
Overig
Postcode 5864
Netnummer 0478
Woonplaatscode 1858
Foto's
RK Kerk Sint Johannes de Doper Meerlo
RK Kerk Sint Johannes de Doper Meerlo
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meerlo (Limburgs: Mieëldere) is een dorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Het was tot 1969 samen met de dorpen Blitterswijck, Swolgen en Tienray een zelfstandige gemeente, waarna het samengevoegd werd met Wanssum en Geijsteren tot de – sinds 2010 voormalige – gemeente Meerlo-Wanssum. Vanaf 1 januari 2010 is Meerlo, samen met Tienray en Swolgen, samengevoegd bij de gemeente Horst aan de Maas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een grafheuvel van omstreeks 700 v.Chr. (Late Bronstijd) getuigt van bewoning in de prehistorie.

In de Middeleeuwen was Meerlo een heerlijkheid, die in 1648 onderdeel werd van Spaans Gelre en in 1713 van Pruisen. In de Franse tijd werd Meerlo, samen met de heerlijkheden Blitterswijck en Swolgen (inclusief Tienray), één gemeente, die in 1815 bij Nederland kwam. Einde 1944 leed het dorp aanzienlijke schade door oorlogshandelingen.

In 1969 werd de gemeente samengevoegd met Wanssum en Geijsteren tot de gemeente Meerlo-Wanssum. In 2010 werd de gemeente Meerlo-Wanssum opgedeeld: Meerlo, Tienray en Swolgen werden toegevoegd aan de gemeente Horst aan de Maas. Wanssum, Blitterswijck en Geijsteren werden toegevoegd aan de gemeente Venray.

Schepenbank en Wapen Meerlo[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste akte van de schepenbank Meerlo is van 3 december 1468. Aktes werden gezegeld door de schout, plaatselijke heer of zelfs de pastoor. Het eigen wapen komt voor het eerst voor in 1651. Het toont Johannes de Doper met een herdersstaf die een opspringend lam aait.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Meerlo ligt in het dal van de Groote Molenbeek, op een hoogte van ongeveer 19 meter. Iets ten noorden van Meerlo komt de Boddebroeker Loop in de Groote Molenbeek uit. Beide beken zijn deel hermeanderd. Ten westen van de Groote Molenbeek liggen percelen loofbos op de voormalige Meerlosche Heide. In het noorden vindt men de Hooge Heide, en in het oosten ligt het Schuitwater, een langgerekte plas die ooit tot een Maasmeander behoorde.

Meerlo ligt aan het Pieterpad.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Oostrum, Oirlo, Tienray, Wanssum, Blitterswijck, Castenray

Geboren in Meerlo[bewerken | brontekst bewerken]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fanfare "Eendracht" bestaat sinds 1890.
  • In maart 2009 werd een torso onthuld ter nagedachtenis aan Herman Linskens die door eigen vuur in 1948 sneuvelde bij Poekarang op het eiland Java tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in het toenmalig Nederlands-Indië.
  • Van 1969-1974 vond er een meerdaags open air popfestival plaats, Merlin Pop of ook Midsummer Pop geheten. De media, waaronder muziekkrant OOR, repten van het "Zuid-Nederlandse Woodstock". Er traden zowel landelijk bekende alsook internationale bands op, zoals Focus, Genesis, Kayak, Tim Hardin, Canned Heat en vele anderen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]