Millau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Millau
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Millau
Millau (Frankrijk)
Millau
Situering
Regio Occitanie
Departement Aveyron (12)
Arrondissement Millau
Kanton hoofdplaats van 2 kantons: Millau-1 en Millau-2
Coördinaten 44° 6′ NB, 3° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 168,23 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
21.712[1]
(129 inw./km²)
Hoogte 340 - 888 m
Burgemeester Christophe St Pierre
Overig
Postcode 12100
INSEE-code 12145
Foto's
Gezicht op Millau en het Viaduct van Millau
Gezicht op Millau en het Viaduct van Millau
Gezicht op Millau
Gezicht op Millau
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Millau is een plaats en gemeente in Frankrijk met op 1 januari 2021 21.712[1] inwoners. De plaats ligt in het departement Aveyron en is de hoofdplaats van het arrondissement Millau.

Millau ligt in het regionaal natuurpark Grands Causses en aan de samenvloeiing van de Tarn en de Dourbie. Het hooggelegen Viaduct van Millau ligt op het grondgebied en overspant de vallei over de rivier de Tarn. Van Millau naar Nant loopt een 32 kilometer lange kloof, de Gorges de la Dourbie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stadsplan uit 1634

Bij de samenvloeiing van de Tarn en de Dourbie ontstond voor onze jaartelling een Gallische nederzetting, Condatomagus. Naast cultusgebouwen zijn op de archeologische site van La Graufesenque ook bijna 600 pottenbakkersateliers gevonden. Onder de naam Aemilianum bleef de plaats ook in de Gallo-Romeinse periode, tot de 2e eeuw, een religieus en handelscentrum, waar terra sigillata werd geproduceerd.[2]

Millau werd in 1187 een gemeente bestuurd door consuls.[3] Alfons II van Aragón verleende toen een stadscharter met privilegies aan Milau. Langs de Tarn ontstonden leerlooierijen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was de stad een tijd in handen van de Engelsen.

De reformatie vond veel aanhangers in Milau. In 1620 was Millau een van de protestantse steden in het Franse zuidwesten die rebelleerden tegen koning Lodewijk XIII.[4]

Millau was een ommuurde stad. Tegen de 18e eeuw was de stadsomwalling in onbruik geraakt. De stadswallen en -grachten werden veranderd in boulevards met bomen.

In de 19e eeuw was Millau een centrum voor de bewerking van schapenhuiden en werd een productiecentrum voor lederen handschoenen. Onder de arbeiders ontstond een sterke sociale beweging.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Millau bedroeg op 1 januari 2021 168,23 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 129,1 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Millau met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

[5]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Millau is zeven keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Voor het laatst startte er op 4 september 2020 een etappe.

Sinds 1972 wordt elk jaar een ultraloop van 100 km georganiseerd.[6]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste toeristische trekpleister van de stad is het Viaduct van Millau, geopend in 2004.

Het centrum van Maillau is verkeersvrij of verkeersarm.[7] In het centrum zijn de brug over de Tarn, de kerk Notre-Dame de l'Espinasse en de 12e-eeuwse toren, Tour des rois d'Aragon, monumenten uit de middeleeuwen. De Tour des rois d'Aragon is 42 meter hoog. In de 17e eeuw werd de toren verhoogd met een achthoekige structuur waarin een uurwerk werd gebouwd. Uit de vroegmoderne tijd zijn er huizen van rijke burgers, zoals het hôtel de Sambucy. Het musée de Millau et des Grands Causses is een streekmuseum gevestigd in een 18e-eeuwse burgerwoning (hôtel de Pégayrolles) in het stadscentrum, met onder andere een collectie van de archeologische site van La Graufesenque.[8]

Geboren in Millau[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Millau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.