Gregory Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gregory Rusland
Gregory Rusland, 2016
Volledige naam Gregory Allan Rusland
Geboren 9 november 1959
Geboorteplaats Paramaribo
Kieskring Paramaribo
Land Vlag van Suriname Suriname
Partij NPS
Titulatuur dr. MSc.
Functies
2005-2010 minister van Natuurlijke Hulpbronnen
2012-heden voorzitter van de Nationale Partij Suriname
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Suriname

dr. Gregory Allan Rusland (Paramaribo, 9 november 1959) is een Surinaams politicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Gregory Rusland in 1982 was afgestudeerd in Agrarische Productie aan de Anton de Kom Universiteit ging hij verder studeren in de Verenigde Staten aan de Universiteit van Florida, waar hij in 1984 Master of Science werd in de richting Agrarische productie. Aldaar in 1987 studeerde hij af als Doctor of Philosophy.

In 1987 begon Rusland te doceren aan de Anton de Kom Universiteit. Van 1991 tot 1997 was hij daarnaast secretaris van de Vereniging voor Wetenschappelijk Personeel van die universiteit en van 1991 tot 1996 tevens secretaris van het bestuur van de Faculteit der Technologische Wetenschappen. In 2000 werd hij ondervoorzitter van het bestuur van de Stichting Machinale Landbouw en datzelfde jaar volgde hij Wilfried Roseval op als voorzitter van het Universiteitsbestuur.

Van 2005 tot 2010 maakte Rusland deel uit van het derde kabinet-Venetiaan waarin hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen was. In juli 2010 was hij namens de Nationale Partij Suriname kandidaat voor het vicepresidentschap van Suriname maar Robert Ameerali behaalde meer stemmen bij de stemming in het parlement.

Rusland is sinds 17 juni 2012 voorzitter van de NPS. Hij volgt Ronald Venetiaan op, die sinds 1993 voorzitter was van de NPS.

Opspraak[bewerken | brontekst bewerken]

Benoeming tot Staatsadviseur[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 januari 2021 werd Rusland benoemd tot betaald Staatsadviseur. In een verklaring zij hij dat hij “de keus had om buiten de overheid een functie te aanvaarden, maar heeft gekozen om zijn werkzaamheden binnen de overheidssfeer uit te oefenen. Deze functie dient o.a. om de communicatie tussen de coalitiepartijen te bevorderen”, en “Ten aanzien van mijn DNA inkomen valt aan te geven dat die al jaren naar sociale projecten uitgaat en dat zo zal blijven”.

Woning van $450.000 in Miami[bewerken | brontekst bewerken]

Rusland hekelde zich eraan dat er onjuistheden op sociale media rondgingen over de aankoop van een woning in Florida. Het huis waarover gesproken werd is intussen verkocht. Er werd voor de zoveelste keer beweerd dat het met Alcoa-smeergeld is gekocht in 2007, toen hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen was. De discussie was weer opgelaaid nadat Rusland naar de Verenigde Staten was gevlogen om een gevecht van Jairzinho Rozenstruik bij te wonen. Verwijzend naar de berichten over aankoop van de woning zei hij: "Dat is complete onzin. Ik ben altijd keihard geweest tijdens de onderhandelingen met Alcoa. Ik keek naar het Surinaamse belang. Men probeert me te bekladden omdat mensen mij mee willen sleuren in hun problemen, maar men zal me niet meekrijgen."[1]

Rusland weet zeker dat zijn aanwezigheid tijdens het gevecht in Verenigde Staten de directe aanleiding vormde voor deze discussie die jaren niet meer aan de orde is geweest. Hij zei vrij goed te zijn op de topsporter. Dit is ook de reden waarom Rozenstruik al jaren wordt ondersteund door Rusland. "Onderweg naar luchthaven Zanderij heeft Jairzinho me uitgenodigd. Ik had het druk en dacht: als hij helemaal naar mij toekomt om mij uit te nodigen, moet ik erbij zijn." Omdat er geen DNA-vergaderingen zouden zijn, is Rusland er naartoe gevlogen. "Ik werd de dag na de wedstrijd gebeld dat men weer bezig met mij is over het huis in Florida. Ik heb het bericht niet gezien. Ik werd erover geappt." Rusland vertelft dat hij keihard heeft gestudeerd. Op zijn 22e ging hij naar Florida om te studeren aan de universiteit aldaar. "Ik heb een geschiedenis met die stad. Toen ik afstudeerde in 1987 wilde ik terug. Ik had een behoorlijk inkomen en verdiende redelijk. Ik heb de link met Florida nooit verloren." De politicus zei altijd ondernemer te zijn geweest.[1]

"Ik heb stappen ondernomen om business te doen onder moeilijke Surinaamse omstandigheden. Ik heb de economische ontwikkelingen voorspeld en heb acties ondernomen om het hoofd boven water te houden." Rusland zei dat jaren geleden toen de aankoop werd gedaan hij reeds in de media was getreden hieromtrent. "Ik heb geen behoefte aan allerlei verklaringen, omdat ik mijn achtergrond ken." Vanaf 1987 tot 2000 heeft hij stappen ondernomen voor een beter bestaan. "Ik was president-commissaris van een garnalenbedrijf. Op de universiteit in Suriname heb ik verschillende instituten opgezet. Ik was één van de directeuren. Toen hij besloot de NPS te ondersteunen, was hij welvarend genoeg. Dat was een van de voorwaarden voor hem om in de politiek te stappen. "In die dagen had ik al aardig wat bezittingen." Rusland had besloten om zijn verhaal niet te vertellen. "Men hoeft mijn privé niet te weten. Ik heb heel wat zaken opgebouwd voordat ik in de politiek ging. In 1998 had ik met geleend geld reeds een woning in Miami gekocht. Ik verhuurde het en verdiende er geld mee."[1]

In 2007 kocht hij het huis in Florida. "Ik heb mijn leven in Florida. De mensen die erover praten hebben ook een leven in Nederland. Ik ben niet Nederlands georiënteerd maar Amerikaans. Ik dacht: het is een mooie investering om het huis te kopen en later weer te verkopen. Mijn leven is opgebouwd uit projecten. Ik ben gefinancierd geworden door een lokale bank in Florida", laat hij blijken uit documenten. Het was een aankoop van 450.000 dollar en de bank in Verenigde Staten leende hem iets meer dan 335.000 dollar. Het resterende bedrag leende hij bij RBC in Suriname. "Mijn relatie met de banken in Amerika dateert uit 1982. Ik heb mijn leven hier en mijn leven in Florida. Ik wil wonen in Suriname omdat ik het beste van mijn land wil."[1]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Rusland is getrouwd met Cynthia Huiswoud, samen hebben ze een dochter en een zoon.

De vader van Gregory Rusland, Harold Rusland, was voorzitter van de vakbond CLO en van 1980 tot 1983 Minister van Onderwijs in de kabinetten Chin A Sen en Neijhorst. De broer van Gregory Rusland, Andy Rusland, was minister van Financiën en minister van Transport, Communicatie en Toerisme tijdens de kabinetten Bouterse I en Bouterse II.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
F.R. Demon
Minister van Natuurlijke Hulpbronnen
2005 - 2010
Opvolger:
J.K. Hok
Op andere Wikimedia-projecten