Ignace Schretlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ignatius (Ignace) Carolus Joseph Maria Schretlen (Tilburg, 27 september 1952) is een Nederlands schrijver, kunstenaar en huisarts. Hij gebruikt ook de pseudoniemen Alexander van Es, Michel van Hout en Patrick Bosboom.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schretlen werd geboren als oudste van een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was hoogleraar kindergeneeskunde en zijn moeder maatschappelijk werker en mede-oprichter van het Han Fortmann Centrum te Nijmegen. Al tijdens zijn gymnasiumtijd manifesteerde zich bij hem een grote belangstelling voor muziek, literatuur en fotografie; op al deze gebieden is hij actief geweest of nog actief.

Hij ging aan de KUN in Nijmegen geneeskunde en filosofie studeren en was van 1984 tot 2002 huisarts in 's-Hertogenbosch. Op medisch gebied kreeg Schretlen vooral bekendheid als auteur van kritische publicaties, waaronder het boek Anatomie van het gevoel (dagboek van een co-assistent), geschreven onder het pseudoniem Alexander van Es.

Over het Franstalige lied publiceerde hij tientallen artikelen en drie bundels. Jarenlang stelde hij het populaire radioprogramma 'n Mondje Frans en een aantal compilaties met chansons (op elpee) samen. Zijn interesse voor tekeningen en schilderwerken van kinderen resulteerde in de oprichting van de Stichting "Kijk op Krabbels". Als beeldend kunstenaar exposeerde hij op vele plaatsen, waaronder enkele musea.

Schretlen is gehuwd en vader van twee kinderen.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Poëzie & Proza[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse onderwerpen
Korte verhalen en gedichten
Over het chanson

Kinderboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Non-fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Beschouwingen
Medische dagboeken

Over kindertekeningen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]