Vlaamse Ombudsdienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Vlaamse Ombudsdienst werd opgericht door het decreet van 7 juli 1998 "houdende de instelling van de Vlaamse Ombudsdienst". De dienst werd door dit decreet ondergebracht bij het Vlaams Parlement. Sinds 20 september 2010 is Bart Weekers (°1968 Tongeren), jurist en gedetacheerd auditeur van de Raad van State, de Vlaamse ombudsman.

Opdracht[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaamse ombudsdienst heeft als opdracht:

  1. Het onderzoeken van klachten over de handelingen en de werking van de bestuursinstanties van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest. De ombudsdienst treedt daarbij bemiddelend op.
  2. Als het een klacht betreft buiten haar bevoegdheid, dan verwijst de dienst door naar andere bevoegde instanties.
  3. Aanbevelingen te formuleren om de dienstverlening van de bestuursinstanties van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te verbeteren.
  4. Overtredingen van de deontologische code door Vlaamse volksvertegenwoordigers onverwijld melden aan de voorzitter van het Vlaams Parlement. Als de ombudsdienst deze informatie via "klokkenluiders" verkrijgt, zorgt de ombudsdienst voor de nodige bescherming.
  5. Sinds september 2015 is de ombudsman bevoegd gemaakt voor discriminatiegeschillen op grond van geslacht of gender in Vlaamse materies. De ombudsman heeft hiervoor een genderkamer opgericht die de Vlaamse evenknie moet zijn van het federale Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Eenmaal per jaar brengt de ombudsman verslag uit aan het Parlement.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]