Vilt (dorp)

Vilt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vilt (Limburg)
Vilt
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(2009)
950
Overig
Postcode 6325 (Berg en Terblijt)
Netnummer 043
Woonplaats (BAG) Berg en Terblijt
Detailkaart
Kaart van Vilt
Locatie in de gemeente Valkenburg aan de Geul
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vilt is een dorp in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Het ligt bovenaan de Cauberg aan de N590 van Valkenburg naar Maastricht.

Vilt heeft geen eigen kerk en valt onder de parochie Berg.

Bezienswaardigheden[edit | edit source]

Mariakapel in Vilt

Natuur en landschap[edit | edit source]

Vilt ligt op de rand van het Plateau van Margraten op een hoogte van ongeveer 130 meter. Naar het noorden toe vindt men de hellingbossen van de Bergse Heide die afdalen naar het dal van de Geul. Ten noorden van het dorp ligt de Meertensgroeve. Aan de zuidzijde begint het droogdal Koelbosgrub.

Verenigingsleven[edit | edit source]

Vilt is bekend om de Heuvelland Vierdaagse, georganiseerd door de Stichting Wandelvierdaagse Vilt-Valkenburg, die elk jaar in de omgeving van dit dorp gelopen wordt. Hieraan doen de laatste jaren 4000 wandelaars mee.

Het dorp herbergt daarnaast een aantal verenigingen, waaronder een Harmonie, toneelclub, handbalvereniging, en een jonkheid. Deze draagt in Vilt de organisatie van allerlei activiteiten, waaronder de mei-denplanting en de spellenmiddag voor de jeugd op Koningsdag, het versieren van de kapel rond de kerstperiode, de septembermis bij de kapel aan de Rijksweg en de processie (samen met Harmonie Amicitia). Op kerstavond trekt de Jonkheid traditiegetrouw zingend langs de deuren in Vilt.

Nabijgelegen kernen[edit | edit source]