Sjerp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schoudersjerp
Burgemeestersjerp.
Priester met paarse eresjerp

Een sjerp is een brede, gekleurde band die vaak gedragen wordt als een waardigheidsteken.

Een sjerp kan over de schouder worden gedragen of rondom de lenden. Bij hoogwaardigheidsbekleders is het gebruikelijk dat de sjerp de kleuren heeft van het land. Belgische burgemeesters hebben bij officiële gebeurtenissen altijd een sjerp met de Belgische kleuren om. Sinds 2020 mogen Vlaamse burgemeesters vrij beslissen of zij een tricolore Belgisch lint of een tweekleurig Vlaams lint dragen. Deze mogelijkheid bestond al eerder voor schepenen.[1] Een Nederlandse burgemeester zal in dergelijke situaties een ambtsketen dragen.

Niet alleen hoogwaardigheidsbekleders, maar ook andere personen dragen soms een sjerp. Geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk dragen soms een sjerp in de kleur van hun hiërarchische status. Ook winnaars van een missverkiezing krijgen een sjerp waarop staat welke titel ze gewonnen hebben. Hetzelfde geldt voor sommige sporters en dieren die een wedstrijd winnen.

Grootlint[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een ridderorde spreekt men van een grootlint. Dit is iets anders; een grootlint wordt meestal wel als een sjerp schuin over de schouder gedragen. Op de heup is dan een strik of rozet aangebracht en daaraan hangt het kleinood of grootkruis. Een orde wordt onderverdeeld in klassen en kent versierselen.

Rooms-Katholieke Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Geestelijken in de Rooms-Katholieke Kerk dragen vaak een sjerp bij hun soutane. De sjerp wordt om het middel gedragen. De sjerp bestaat uit een deel dat het lichaam omtrekt en een afhangend deel over linkerbeen. Het afhangende deel is versierd met knopen. De sjerp komt voor in vier kleuren:

De cordons van de vrijmetselarij[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de bijeenkomsten in de loge dragen ook de vrijmetselaren sjerpen, brede linten over de schouder. Ook deze komen bijeen op de heup en ze worden "cordon" genoemd. Het woord sjerp wordt niet gebruikt. In het Cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik' in 's-Gravenhage is een verzameling van deze cordons bijeengebracht.

Kungfu[bewerken | brontekst bewerken]

Bij kungfu worden sjerpen gedragen in plaats van banden, zoals bij Japanse vechtkunsten en vechtsporten. In China is een sjerp, ook wel 'sash' genoemd, veel glimmender van kleur dan de katoenen banden die bij bijvoorbeeld judo en karate gebruikt worden. Bij bijvoorbeeld Choy Li Fut zijn de kleuren er in geel, oranje, groen, blauw, paars, rood, bruin en zwart en zwart met wit. De rode sjerp (sash) is het meest bekend en wie deze draagt is bevoegd om les te geven. Ook de kleding is bij kungfu vaak sierlijker en niet of minder geschikt om grepen en worpen mee te oefenen, wat zal leiden tot het scheuren van de kleding. Er zijn wel speciale pakken, waarin katoen is verwerkt, die wel geschikt zijn. Er zijn ook vele beoefenaars die in vrijetijdskleding (vooral studenten die nog niet zo lang kungfu beoefenen, of als er informeel geoefend wordt) kungfu beoefenen. Bij Japanse krijgskunsten is dit vrijwel ondenkbaar.

Voornaam[bewerken | brontekst bewerken]

Sjerp is ook een Friese voornaam die in de eenentwintigste eeuw bijna niet meer voorkomt.