Zeeweegbree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeeweegbree
Zeeweegbree
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht:Plantago (Weegbree)
soort
Plantago maritima
L. (1753)
Habitat
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeweegbree op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zeeweegbree (Plantago maritima) is een vaste plant die behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Het is een plant van schorren, kwelders en strandvlaktes achter de zeereep, die ook voorkomt langs zeedijken, in zilte gras- en rietlanden en in wegbermen. De zeeweegbree komt van nature voor in Eurazië en is van daar versleept naar Noord-Amerika. Ze staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. Het aantal chromosomen is 2n = 12.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 15-60 cm hoog en heeft een wortelrozet. De tot meer dan 10 cm lange en 2-6 mm brede, vlezige bladeren zijn lijnvormig en hebben drie tot vijf nerven.

De zeeweegbree bloeit van mei tot september met witachtige bloempjes, die gerangschikt zijn in een 3-10 cm lange, cilindrische aar. De achterste kelkslippen hebben een scherpe kiel. De helmhokjes zijn geel. De steel van de aar is rolrond.

De vrucht is een eivormige, 3,5 mm lange en 1,5 mm brede doosvrucht. Het zaad is 2 mm lang en 1 mm breed.

De plant lijkt veel op kleine planten van de hertshoornweegbree (Plantago coronopus), maar verschilt daarvan doordat het blad niet één, maar drie tot vijf nerven heeft. Jonge bladeren kunnen net als bij de hertshoornweegbree rauw of gekookt gegeten worden.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Zeeweegbree is een kensoort voor de zeeaster-klasse (Asteretea tripolii), een groep van plantengemeenschappen van zilte tot brakke gronden van buitendijkse terreinen in estuaria.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Plantago maritima van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.