Taormina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Taormina
Gemeente in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Taormina (Sicilië)
Taormina
Situering
Regio Sicilië
Provincie Messina
Coördinaten 37° 51′ NB, 15° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
10.471[1]
(762 inw./km²)
Hoogte 204 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Calatabiano, Castelmola, Castiglione di Sicilia, Gaggi, Giardini-Naxos, Letojanni
Beschermheilige San Pancrazio
ISTAT-code 083097
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Italië

Taormina (Siciliaans: Taurmina) is een stad op Sicilië in Italië. Het aantal inwoners bedroeg in 2005 10.161.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de oudheid was de stad een Griekse kolonie genaamd Tauromenion, gesticht vanuit Syracuse. In het jaar 902 werd de toen Byzantijnse stad veroverd door Arabische troepen. Hierbij werden enige duizenden burgers gedood.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is gelegen tegen een berghelling. Taormina heeft één hoofdstraat, de Corso Umberto met veel restaurants en winkels. Het stadspark Giardino Pubblico biedt uitzicht over de zee. De vulkaan Etna is vanuit de stad zichtbaar en soms hoorbaar. Bij de stad ligt Giardini-Naxos, de oudste Griekse vestiging buiten Griekenland en nu een bij Italianen populaire badplaats. Boven Taormina op de Monte Tauro ligt het dorpje Castelmola met de ruïnes van een kasteel. Voor de kust ligt het rotseilandje Isola Bella. Het strand van Mazzaro is vanuit de stad per kabelbaan bereikbaar.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende bezoekers[bewerken | brontekst bewerken]

Vele moderne beroemdheden deden Taormina aan zoals Johann Wolfgang von Goethe in 1787, die er een paar bladzijden aan wijdde in zijn Italienische Reise[2].

Aan het eind van de negentiende eeuw kwam de Duitse schilder Otto Geleng, die landschapsschilderijen maakte en de Duitse (naakt)fotograaf Wilhelm von Gloeden. Ze lokten vele kunstenaars naar Taormina, onder meer Oscar Wilde, D.H. Lawrence, Thomas Mann en Richard Strauss. De Hongaarse schilder Tivadar Kosztka Csontváry maakte omstreeks 1905 een schilderij van de ruïnes van het Griekse amfitheater.

De Europese adel, zoals de Duitse keizer Wilhelm II en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije, overwinterde hier graag vanwege het zachte klimaat.

In de twintigste eeuw kwamen filmsterren zoals Greta Garbo, Marlene Dietrich, Cary Grant, Elizabeth Taylor in de stad logeren. Het hoogseizoen kwam in de zomer te liggen.

Op 26 en 27 mei 2017 vond in Taormina de bijeenkomst van de Groep van Zeven (G7) plaats, waar onder meer de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aan deelnam.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Taormina op Wikimedia Commons.