Townsville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Townsville
Stad in Australië Vlag van Australië
Townsville (Australië)
Townsville
Situering
Deelstaat Queensland
Local Government Area Townsville City Council
Coördinaten 19° 15′ ZB, 146° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 140,2 km²
Inwoners 165.059
(1061 inw./km²)
Politiek
Gesticht 1865
Overig
Website Townsville City Council
Detailkaart
Townsville (Queensland)
Townsville
Foto's
Flinders Street
Flinders Street
Portaal  Portaalicoon   Australië

Townsville is een stad in Queensland, Australië, gelegen aan de noordoostelijk kust. De agglomeratie Townsville heeft ongeveer 165.500 inwoners. Daarmee is Townsville Australië's grootste stad boven de Steenbokskeerkring. Townsville ligt ter hoogte van het Groot Barrièrerif in de droge tropen.

Townsville ligt ongeveer 1.300 km ten noorden van Brisbane en 350 kilometer ten zuiden van Cairns. Attracties in Townsville zijn onder meer 'The Strand', een lang tropisch strand, een groot zee-aquarium met veel flora en fauna uit het Groot Barrièrerif; en het nabijgelegen Magnetic Island dat grotendeels een nationaal park is. De stad is vernoemd naar Robert Towns die opdracht gaf ter plekke een scheepswerf te bouwen.

De industriehaven ligt ten noordwesten van de monding van de Ross-rivier die gedeeltelijk door de stad stroomt. De jachthaven ligt daar weer pal naast. De stad heeft ook een eigen luchthaven.

Toerisme wordt steeds belangrijker in Townsville maar de voornaamste bron van inkomsten vormt de haven van waaruit mineralen uit Mount Isa en Cloncurry worden verscheept, alsook rundvlees, wol, suiker en hout. Daarnaast beschikt de stad ook over een behoorlijke industrie. Zo worden er drie verschillende metalen grootschalig verwerkt: zink, koper en nikkel.

Geboren in Townsville[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Townsville van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.