Тарілка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Металева тарілка
Декоративні турецькі блюдечка

Тарілка — посуд, з якого вживають першу і другу страву, з третьої страви — лише десерти. Переважно тарілка круглої форми. Тарілки також бувають для прикраси. Такі тарілки називаються декоративні тарілки. Великі тарілки називають «тарелями» (також «блюдами»[1]).

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово «тарілка» є зменшеною формою від «таріль», яке походить від пол. talerz — з метатезою приголосних (-ler- > -rel-) і переходом е в і через «новий ять». Польське talerz, у свою чергу, походить від сер.-в.-нім. talier < італ. tagliere («дошка для різання м'яса»)[2].

Слово «блюдо» походить від дав.-рус. блюдо, блюдва < прасл. *bljudo, *bljudъ < *bjudo, *bjudъ: вважають, що воно теж має германську етимологію[3].

Матеріал[ред. | ред. код]

Матеріалом тарелі бувають різні: керамічні або глиняні, скляні, порцелянові, дерев'яні, металеві. Матеріал часто відіграє велику роль, відповідно до призначення тарілки. Також тарілки бувають для одноразового використання — пластикові або паперові.

Форма[ред. | ред. код]

Тривимірна модель тарілки

Тарілка складається з таких частин:

  • Дно — нижня частина тарілки, куди насипають їжу.
  • Борти — боковий край у посуді. Вони можуть бути пласкими, скошеними або випуклими.
  • Вінця — верхні краї посуду, здебільшого відігнуті, потовщені.

Призначення[ред. | ред. код]

Тарілки мають різну глибину. Глибина тарілки залежить від її призначення. Тарелі великої глибини переважно призначені для першої страви, рідше третьої страви. Тарілки малої глибини — для другої і третьої страви.

Тарілки малого розміру та малої глибини часто використовуються як підставка під чашку, щоб зберегти стіл сухим. Такі тарілки часто називають блюдцями або блюдечками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Блюдо // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.

Посилання[ред. | ред. код]