Võru

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Võru
Gemeente in Estland Vlag van gemeente
Vlag van de gemeente Võru
Võru (Estland)
Võru
Situering
Provincie Võrumaa
Coördinaten 57° 50′ NB, 27° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,01 vierkante kilometer
Inwoners
(1 januari 2023)
12.055[1]
(860 inw./km²)
Overig
Website www.voru.ee
Foto's
Het provinciehuis van Võrumaa
Het provinciehuis van Võrumaa
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Võru (Duits: Werro,[2] Võro: Võro) is een stad en gemeente in het zuidoosten van Estland. Het is de hoofdstad van de provincie Võrumaa. De provinciehoofdstad telde 12.055 inwoners op 1 januari 2023[1] en ligt aan het meer Tamula järv.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Võru werd gesticht op 21 augustus 1784, op bevel van George Browne, de gouverneur-generaal van het gouvernement Riga. De stad kreeg een regelmatig dambordpatroon.

Võru heeft geen enkel verkeerslicht, doordat de straten Jüri, Tartu, Kreutzwaldi en Paju tänav, die rond het echte centrum lopen, eenrichtingsstraten zijn.

Võru had een station aan de spoorlijn Valga - Petsjory, die in 2001 voor reizigersverkeer werd gesloten. Wel wordt de lijn nog gebruikt voor goederenvervoer.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar vindt het Folklorefestival van Võru plaats. Friedrich Reinhold Kreutzwald, de auteur van het nationale epos Kalevipoeg, woonde van 1833 tot 1877 in Võru.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de lutherse Kerk van Sint-Catharina (Estisch: Võru Katariina kirik) begon in 1788 tijdens de regering van tsarina Catharina II. De kerk kwam gereed in 1793 en werd gewijd aan Catharina van Alexandrië. De prominente toren heeft aan alle vier de kanten een klok. De kerk liep tijdens haar bestaan tweemaal zware schade op: in 1858 bij een blikseminslag en in 1887 bij een brand. Het orgel is in 1913 gebouwd door de orgelbouwersfamilie Kriisa.[3]

De orthodoxe kerk van Sint-Ekaterina (Estisch: Võru Suurkannataja Ekaterina kirik, ‘kerk van de grote martelares Catharina te Võru’) is gewijd aan dezelfde heilige. De bouw begon in 1793, het jaar dat de lutherse kerk gereed kwam, en werd voltooid in 1804. De kerk heeft twee torens, een vierkante en een ronde. De vierkante toren loopt uit in een ui, de ronde toren loopt uit in een koepel, bekroond door een lantaarn. De kerk is in haar bestaan vele malen gerestaureerd, het meest grondig in de jaren 1976-1983. De parochie is aangesloten bij de Estische Apostolisch-Orthodoxe Kerk.[4]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is omringd door de landgemeente Võru vald.

De gemeente met omliggende gemeenten, situatie begin 2017. De gemeente Lasva is inmiddels opgeheven.

Zustersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Võru is zusterstad van:

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Võru van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.