Île de la Gonâve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
La Gonâve
Lagonav
Arrondissement in Haïti Vlag van Haïti
Île de la Gonâve (Haïti)
Île de la Gonâve
Situering
Area Ouest
Coördinaten 18° 51′ NB, 73° 4′ WL
Algemeen
Oppervlakte 689,62 km²
Inwoners
(2015)
87.077
(126 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Île de la Gonâve
Eiland
Kaart van Haïti met Île de la Gonâve
Locatie
Locatie Caribische Zee
Coördinaten 18°50'NB, 73°5'WL
Algemeen
Oppervlakte 743 km²
Hoofdplaats Anse-à-Galets
Lengte 56 km
Breedte 16 km
Hoogste punt Morne La Pierre (778 m)
Detailkaart
Kaart van Île de la Gonâve
Foto's
Satellietfoto van La Gonâve, februari 1994
Satellietfoto van La Gonâve, februari 1994

Île de la Gonâve (Haïtiaans-Creools: Lagonav) is een eiland en arrondissement in de Caribische Zee, dat deel uitmaakt van Haïti. Het heeft 87.000 inwoners.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Île de la Gonâve is 57 kilometer lang en 15 kilometer breed. Het eiland heeft een oppervlakte van 743 km² en is hiermee het grootste eiland van Haïti. Het is omgeven door riffen. Het eiland zelf is kaal en heuvelachtig. Het hoogste punt ligt zo'n 300 meter boven de zeespiegel.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurlijk gezien is La Gonâve een arrondissement van het Haïtiaanse departement Ouest. De postcodes van het arrondissement La Gonâve beginnen met het getal 65.

Het arrondissement La Gonâve bestaat uit de volgende gemeenten:

La Gonâve is een van de twee arrondissementen van Haïti waar de gelijknamige gemeente niet de hoofdplaats is. Het andere arrondissement is Marmelade.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat koningin Anacaona van de Taíno-stam en haar hofhouding in 1503 in opdracht van de Spaanse gouverneur Nicolás de Ovando waren vermoord, vluchtten de overlevenden naar Île de la Gonâve. Hiermee werd het eiland het laatste toevluchtsoord van de inheemse bevolking op Haïti.

Tijdens de bezetting van Haïti door de Verenigde Staten van 1915 tot 1934 kreeg sergeant Faustin Wirkus in 1925 de opdracht om Île de la Gonâve te besturen. Hij deed dit op zo'n vriendelijke manier dat de bevolking hem uitroep tot "Koning Faustin I". Later schreef hij hierover het boek "The White King of La Gonave". Ook regisseerde hij in 1933 de documentaire Voodo over deze episode, waarin hij zelf de hoofdrol speelde.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 raasde een orkaan over het zuiden van Haïti. Enkele landbouwers vertrokken daarna naar Île de la Gonâve omdat ze hoopten daar meer geluk te hebben. Op het droge landschap van het eiland is landbouw echter ook moeilijk, zodat er nu nog maar weinig mensen wonen.

Île de la Gonâve heeft toeristisch potentieel vanwege de stranden en riffen rond het eiland. Dit potentieel is echter niet ontwikkeld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]