Óbidos (Portugal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Óbidos
Gemeente in Portugal Vlag van Portugal
Stadsvlag
Stadswapen
Locatie van Óbidos
Situering
District Leiria
Coördinaten 39°21'43,027"NB, 9°9'25,672"WL
Algemeen
Oppervlakte 142 km²
Inwoners
(31 december 20051)
11.241
(76,6 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Portugal

Óbidos is een plaats en gemeente in het Portugese district Leiria. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 142 km² en telde 10.875 inwoners in 2001. Óbidos is een UNESCO City of Literature.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf ca. 713 is de stad in handen van de moslims van Al-Andalus, die op de heuvel een versterking bouwden. In maart 1147 valt de stad aan Alfons I van Portugal, die het op de moslims veroverde. De legende verhaalt over de ridder Gonçalo Mendes da Maia die in zijn eentje verantwoordelijk zou zijn voor de overwinning op het kasteel. De inname van Óbidos betekende het einde van de Reconquista in Estremadura.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het oudste gedeelte van Óbidos, dat nog volledig ommuurd is, is in zijn geheel een belangrijke trekpleister. Het Kasteel (Castelo de Óbidos) uit de 12de eeuw bevindt zich in dit ommuurde stadsgedeelte. Heel typisch zijn de witgekalkte huizen, die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen. In de straatjes is het zeer gezellig (en relatief fris in warme periodes). Vanop de omwalling heb je niet alleen een spectaculair zicht op de oude stad, maar ook op de omgeving.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Óbidos op Wikimedia Commons.