Homotopie-equivalentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een homotopie waar een koffiekopje overgaat in een torus.

In de topologie, die eigenschappen van ruimten bestudeert die bij continue vervorming ongewijzigd blijven, heten twee continue functies tussen een paar topologische ruimten homotopie-equivalent of homotoop-equivalent (Oudgrieks homos = identiek en topos = plaats) als de ene door "continue vervorming" in de andere kan overgaan. Het begrip homotopie geeft een exacte betekenis aan het intuïtieve idee van continue vervorming. Zo'n vervorming wordt een homotopie genoemd. Het begrip wordt gebruikt in de definitie van homotopiegroepen en cohomotopiegroepen, en van belangrijke invarianten in de algebraïsche topologie.

Homotopie van afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Laat en twee continue afbeeldingen zijn tussen twee topologische ruimten en . Een homotopie tussen en is een continue afbeelding

zodat de beperking van tot samenvalt met , en de beperking van tot samenvalt met , in die zin dat

en .

Hierbij draagt het gesloten reële interval de gebruikelijke topologie, en is het cartesisch product voorzien van de producttopologie.

De functie bepaalt dus werkelijk een continue overgang van in , geparametriseerd door een reëel getal tussen 0 en 1.

De afbeeldingen en heten homotopie-equivalent of kortweg homotoop als er een dergelijke homotopie bestaat.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

De afbeelding is homotoop met de constante afbeelding . Een mogelijke homotopie is

Zij met de discrete topologie, dat wil zeggen alle deelverzamelingen van zijn open. De identieke transformatie van is niet homotoop met de constante afbeelding op . Veronderstel namelijk dat er een homotopie zou bestaan. Dan is de beperking van tot een continue afbeelding van een samenhangende ruimte naar een discrete ruimte, dus constant. Maar deze beperking neemt de waarde aan in het begin van het interval, en op het einde van het interval: een contradictie.

Homotopie van paden[bewerken | brontekst bewerken]

Een interessant bijzonder geval is dat waarbij zelf het gesloten interval is, zoals in het eerste voorbeeld hierboven. Een continue afbeelding van naar noemt men een pad in '.

Een homotopie tussen twee paden en in een topologische ruimte

De fundamentaalgroep van bestaat uit equivalentieklassen van de relatie "is homotoop met" in alle gesloten paden met een gegeven begin- en eindpunt van .

Homotopie van topologische ruimten[bewerken | brontekst bewerken]

Twee topologische ruimten heten homotopie-equivalent of homotoop als er continue afbeeldingen

bestaan, zodat de samenstelling homotoop is met de identieke transformatie van , en bovendien homotoop is met de identieke transformatie van .

Homeomorfe topologische ruimten zijn steeds homotopie-equivalent: neem voor een homeomorfisme, en zijn omgekeerde.

Het omgekeerde is niet waar: er bestaan paren van homotopie-equivalente ruimten die niet homeomorf zijn, bijvoorbeeld een punt en een cirkelschijf.

Een topologische ruimte heet samentrekbaar als het homotoop is met een singleton, of anders gezegd, als de identieke transformatie homotoop-equivalent is met een constante afbeelding op één punt van de ruimte.

De gesloten en open bollen van zijn allemaal samentrekbaar: door een schaalfactor is de identieke transformatie homotoop-equivalent met de constante afbeelding op het middelpunt van de bol.

De sfeer in (de rand van de eenheidsbol) is nooit samentrekbaar.