Verhuizing

Beluister (info)
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spullen ingepakt voor verhuizing

Een verhuizing is meestal het verplaatsen van een huishouden van het ene naar het andere huis binnen hetzelfde land. Verhuizen wordt als een van de belangrijkste oorzaken van stress[1][2] en spanningen tussen partners genoemd.[3] Als men hierbij ook nog een geliefde omgeving of woonplaats verlaat, kan men zelfs heimwee krijgen naar het oude huis, zeker in het begin, als men nog maar net in het nieuwe huis woont.

Verhuizingen worden gedaan door verhuisbedrijven, maar ook door hen die zelf verhuizen, vaak samen met vrienden en familie. Bijna 80% van alle verhuizingen worden door de mensen zelf uitgevoerd.

Er zijn verschillende redenen om te verhuizen, zoals in de buurt wonen van waar men werkt of onderwijs geniet. Voor studenten zijn er maar een beperkt aantal steden in een land waar hoger onderwijs wordt gegeven aan universiteiten of hogescholen, waardoor men voor zijn vervolgopleiding vaak uit het ouderlijk huis vertrekt om "op kamers" (Nederland) of "op kot" (Vlaanderen) te gaan, bijvoorbeeld in een studentenhuis.

Verhuizen in de 18e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland moest men, als men wilde verhuizen naar een andere stad, vanaf het eind van de 17e eeuw een akte van indemniteit overleggen in de nieuwe woonplaats. In de akte verklaarde een instantie uit de vorige stad dat deze garant stond, mocht de persoon in de nieuwe woonplaats tot armoede vervallen. De reden dat om deze akte werd gevraagd was de toenemende armoede aan het eind van de gouden eeuw.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]