Danzi Kwintet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Danzi Kwintet was een Nederlands blaaskwintet dat bestond van 1958 tot 1978.

De naam is afkomstig van de componist Franz Danzi (1763-1826), die negen blaaskwintetten schreef. Het werd opgericht door Frans Vester, die gedurende de gehele periode in het kwintet speelde en de artistieke leiding had. Het kwintet gaf wereldwijd concerten, onder andere veelvuldig in de Verenigde Staten. In april 1958 gaf het Danzi Kwintet de Nederlandse première van het berucht moeilijke blaaskwintet op. 26 van Arnold Schönberg, dat al uit 1924 stamt. Er waren die avond in het Haagse Pulchri Studio op dat moment slechts 15 mensen in het publiek aanwezig. Dit werk werd een van de belangrijkste en meest geprezen repertoirestukken van het Danzi Kwintet.

Het kwintet legde zich toe op eigentijdse muziek, maar speelde ook veel muziek uit de klassieke en romantische perioden. Doordat zij daarbij 'tijdeigen' instrumenten gebruikten, waren zij pioniers van de authentieke uitvoeringspraktijk.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De leden van het kwintet waren:

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Verscheidene componisten schreven werken voor het Danzi Kwintet, onder wie:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rineke Smilde: Het Danzi Kwintet: een invloedrijk ensemble: een inventarisatie van diverse aspecten die bij de muzikale groei van een ensemble een rol spelen: een en ander belicht aan de hand van partituren die de ontwikkeling van het Danzi Kwintet mede hebben bepaald. Doctoraalscriptie Universiteit van Amsterdam, 1988.
  • Danzi Quintet speelt Reicha en Onslow. Compact disc in de serie Dutch Masters met toelichting door Rien de Reede. Opname 1967, heruitgave op cd 2000. Philips 464 609-2.