Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.154.685
Aantal actieve gebruikers: 3.794
Portaal van de week: Attractieparken

Uitgelicht

Ontwapening, Brugge, 29 mei 1940

België in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet door Nazi-Duitsland. De bezetting begon met de inval op 10 mei 1940 en duurde tot de uiteindelijke bevrijding vanaf begin september 1944 tot aan het laatste deel op 1 oktober 1944. Later werd nog een deel opnieuw bezet tijdens het Ardennenoffensief. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Barend Cornelis Koekkoek

Afbeelding

Jezus en de slapende apostelen op de Olijfberg 15e-eeuwse beeldengroep ter herdenking van Witte Donderdag, in de abdij Saint-Michel de Cuxa in de Franse gemeente Codalet.

Jezus en de slapende apostelen op de Olijfberg
15e-eeuwse beeldengroep ter herdenking van Witte Donderdag, in de abdij Saint-Michel de Cuxa in de Franse gemeente Codalet.

Actueel

Afbeelding

Oorlog tussen Hamas en Israël

De Oorlog tussen Hamas en Israël is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict dat aanving op 7 oktober 2023 met een verrassingsaanval van Hamas op Israël. (Lees verder)

Recent overleden

27 mrt Joe Lieberman (82), Amerikaans politicus
26 mrt Richard Serra (85), Amerikaans beeldhouwer
25 mrt Humphrey Campbell (66), Surinaams-Nederlands zanger
25 mrt Fritz Wepper (82), Duits acteur
24 mrt Def Rhymz (53), Surinaams-Nederlands rapper

In het nieuws

26 mrt Containerschip vaart tegen brug in Baltimore
De Francis Scott Key Bridge in Baltimore stort in nadat het Singaporese containerschip Dali in aanvaring komt met een van de steunpilaren.
22 mrt Terreuraanslag in Rusland
Bij een terreuraanslag in de Russische concertzaal Crocus City Hall nabij hoofdstad Moskou vallen meer dan honderd doden en gewonden door geweervuur en brandstichting. De Afghaanse terreurorganisatie Islamitische Staat Khorasan eist de aanslag op.
22 mrt Massale Russische aanval op Oekraïense infrastructuur
Op allerlei plekken in Oekraïne wordt de energie-infrastructuur getroffen door Russische drones. Er vallen enkele doden en ca. 1 miljoen Oekraïners worden van de stroom afgesneden. Ook de dam bij Dnipro is doelwit.

28 maart in de geschiedenis

1854 Krimoorlog
Tijdens de Krimoorlog scharen Groot-Brittannië en Frankrijk zich aan de kant van het Ottomaanse Rijk en daarmee tegen Rusland.
1871 Commune van Parijs
Installatie van de Commune van Parijs, een democratisch gekozen revolutionaire regering die twee maanden later met geweld wordt afgezet.
1979 Kernongeval Verenigde Staten
In de kerncentrale Three Mile Island in Pennsylvania vindt er door problemen met het koelsysteem een meltdown plaats in een van de reactoren.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software