Bestand:Dendermonde OLV kerk Teniers Christiana.JPG

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(1.000 × 2.648 pixels, bestandsgrootte: 494 kB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands: Rechterpaneel dat Christiana voorstelt van "Verheerlijking van Christus" drieluik met op de zijluiken Heilige Christiana en Hilduardus, gesigneerd en gedateerd David Teniers de Oude, 1617 in Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dendermonde.

Het middenstuk is verloren gegaan.

Volgens de overlevering was Christiana een zevende of achtste eeuwse Schotse of Angelsaksische prinses. Zij was de enige dochter van koning Migranimus (of Migramnus) en koningin Marona die die verder onbekend zijn. Zij werd opgevoed volgens het geloof van haar volk opgevoed. Op een dag klopte een bedelaar bij haar aan. Hij vroeg haar of zij hem omwille van Christus een aalmoes wilde geven. Het was het begin van haar bekering. Na een aantal lessen bij de priester vroeg zij om de doop. Bij die gelegenheid koos zij zich de naam Christiana, 'christenvrouw'. Zij besloot haar leven aan Christus te wijden. Ze stak het Kanaal over om een stil en afgelegen plekje te zoeken. Zij vond het in een plaats die te boek staat als Dickelvenna (ook Diclivenna, Ticlivinnum of Tichlinium), nu Geraardsbergen. Daar leidde zij het leven van een kluizenares. Bij haar dood werd ze door de mensen uit de buurt als een heilige beschouwd. Er zouden zelfs wonderen zijn gebeurd op haar graf. Tijdens de invallen van de Noormannen werd haar stoffelijk overschot, tezamen met dat van de heilige bisschop Hildward, in veiligheid gebracht; het kreeg een plaatsje in de collegiale kerk van Onze Lieve Vrouw te Dendermonde. Dat gebeurde op een zevende september van een onbekend jaar in de 9e eeuw.

Sindsdien is beschermheilige van dendermonde.
English: Right panel showing Christiana of "The veneration of Christ" by David Teniers, 1617.

Christiana is supposed to be a Scottisch or Anglo Saxon princess, the daughter of King Migranimus (of Migramnus) and Quaan Marona of whom no details are known. She was raised in the pagan belief of her people. One day a beggar knocked at her door and asked for alms. He explained to her about Jesus Christ, it was the beginning of her conversion. When she was baptized she chose the name Christiana. She crossed the channel and settled in a place called Dickelvenna (ook Diclivenna, Ticlivinnum of Tichlinium), now Geraardsbergen. After her death she was regarded as a saint by the people of the area.

During the Norman invasions her remains were transferred to Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde. She became patron saint of the city.
Datum
Bron Eigen werk
Auteur Ad Meskens

U kan deze foto voor elk doel gebruiken op voorwaarde dat u de maker er van, Ad Meskens, erkent door een duidelijke vermelding.

Voorbeeld: © Ad Meskens / Wikimedia Commons

Als u deze foto buiten Wikimedia gebruikt wordt een berichtje of een exemplaar ten zeerste op prijs gesteld.

Dit bestand is geen publiek domein. Een verklaring als "Van Wikimedia Commons" of vergelijkbaar is op zichzelf niet voldoende. Als u niet wil voorzien in een duidelijke naamsvermelding van de auteur dan leeft u de regels van de licentie niet na en mag u dit bestand niet gebruiken. Als u niet in staat bent of onwillend om te voorzien in naamsvermelding dan moet u contact opnemen met Ad Meskens om over een andere licentie te onderhandelen.

Dit bestand is vrijgegegeven onder een licentie die incompatibel is met Facebook. Het is niet toegestaan dit bestand op Facebook te gebruiken.

Cameralocatie51° 01′ 55,89″ NB, 4° 05′ 39,7″ OL Kartographer map based on OpenStreetMap.Deze en andere afbeeldingen in: OpenStreetMapinfo

Licentie

Ik, de auteursrechthebbende van dit werk, maak het hierbij onder de volgende licentie beschikbaar:
w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie.
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

51°1'55.891"N, 4°5'39.700"E

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie19 jul 2014 11:50Miniatuurafbeelding voor de versie van 19 jul 2014 11:501.000 × 2.648 (494 kB)Ad MeskensUser created page with UploadWizard

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata