Overleg:Oudfries

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Oudfries of Oudzweeds?[brontekst bewerken]

Ik radeer het volgende:

De meest bekende is gevonden op een steen in Sigtuna, vroeger de hoofdstad van Zweden, met een datering van ongeveer 1100. De tekst is:
frisa kiltar letu rista runar thesar eftiz alboth fela ka slotha kristr hin helgi hialbi ant hans
thurbiurn risti
Vertaling: Friese gildeleden lieten deze runen ritsen, tot aandenken aan Alboth, handelsmaat van Sloth. De heilige kristus helpe zijn ziel. Thurbiurn heeft het geritst.
Daarmee is het de oudste melding van de gilden in de Germaanse wereld. Ook is het opmerkelijk te noemen dat ambachtslieden konden "schrijven".

Deze tekst is scandinavisch, "runenzweeds". Ik heb er wat litteratuur op nageslagen, en ik zie nergens de minste aanduiding dat er iets buitenlands te merken zou zijn, behalve de naam Alboth (als dat inderdaad een naam is). /Pieter Kuiper 11 jun 2008 21:01 (CEST)Reageren

Verplaatst vanaf artikel[brontekst bewerken]

OPMWERKING: het fries heeft niet de middelfase overgeslagen, dat wat we oud Fries noemen is gewoon middelfrysk. Doktor ( en professor A. Ganze toonde aan dat de Friezen voor het eerst in 1290 zelf schreven, maar toen nog in het latijn, volgens notulen van de oorkonde route, geciteerd bij K. Huisman.Reekgerdinen en klapsigaren. Voor het eerst werden er pas in 1323 enige regels ( lapidaire zinnen met boetetaksen) in de eigen taal op papier gezet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.81.7.59 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Oudfries. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 15:14 (CEST)Reageren