Portaal:Bosnië en Herzegovina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

[bewerk

Inleiding


Vlag van Bosnië en Herzegovina

Wapen van Bosnië en Herzegovina
Bosnië en Herzegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина), bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). De hoofdstad is Sarajevo. Het land grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro; bij Neum heeft het 24 kilometer kustlijn met de Adriatische Zee.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in april 1992 brak de Bosnische Burgeroorlog uit, die na internationaal ingrijpen in 1995 eindigde met het verdrag van Dayton. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten: De Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosna i Hercegovina), en een Servische entiteit: de Servische Republiek (Republika Srpska). In deze laatste is Banja Luka de belangrijkste stad, grondwettelijk is Sarajevo de hoofdstad. Naast de voornoemde twee deelrepublieken is er het Federaal District Brcko.


Kaart van Bosnië en Herzegovina.

[overzicht

[bewerk

Uitgelicht

Turbeta

Travnik is een gemeente in de Federatie van Bosnië en Herzegovina in Bosnië en Herzegovina in het kanton Centraal-Bosnië. Het bevindt zich zo'n 90km ten westen van Sarajevo en is als hoofdstad van het kanton ook het administratieve centrum van Centraal-Bosnië. Travnik telt 55.217 inwoners (2007). De oppervlakte bedraagt 529 km², de bevolkingsdichtheid is 104,4 inwoners per km². De stad ligt op 514 meter boven het zeeniveau in de vallei van de rivier. De meest markante landschappen vormen de bergen Vilenica en Vlašić. Deze laatste is met de hoogte van 1943 meter een van de hoogste bergen in Bosnië. Travnik heeft een typische landklimaat. De gemiddelde temperatuur in de zomer bedraagt 18,2°C, en in de winter 5°C. De sneeuw valt ieder jaar.

In Travnik is de "oude stad" goed bewaard gebleven. Dit fort is gebouwd in de tijd van Bosnische onafhankelijkheid in de eerste helft van de 15e eeuw. Lees meer...

[overzicht

[bewerk

Afbeelding van de maand

Uitzicht over Neum.

[bewerk

Nieuwe artikelen

[bewerk

Meehelpen aan artikelen

voeg een gewenst artikel toe

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul