Portaal:Communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wij zijn op zoek naar Portaalmedewerkers!
PORTAAL COMMUNISME

Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.

De exacte definitie van het communisme varieert, vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Leninisme voegt aan het marxisme toe dat er een voorhoede partij nodig is om de proletarische revolutie te leiden en om alle politieke macht na de revolutie voor de werkende klasse veilig te stellen, voor de ontwikkeling van universele klassenbewustzijn en participatie van werknemers in een overgangsfase tussen kapitalisme en socialisme.

(Lees verder)

Wist je dat...
Wist je dat...
Wist je dat...
Overzicht categorieën
Thema's over Communisme

De Nieuwe Communistische Partij-NCPN (officiële naam; ook wel Nieuwe Communistische Partij Nederland genoemd) is een communistische partij in Nederland. De NCPN is opgericht in 1992 door communistische hardliners (zgn. "horizontalen") die het niet eens waren met de beslissing van de CPN om op te gaan in fusiepartij GroenLinks. De NCPN geeft via de Stichting HOC maandelijks de krant Manifest uit. De partij heeft ongeveer 2.500 leden.

Het voornaamste bolwerk van de partij lag in de gemeente Reiderland. Pogingen om ook elders, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer zetels te bemachtigen faalden over het algemeen. Naast de gemeente Reiderland wist de partij alleen in de gemeenteraden van Lemsterland en Heiloo zetels te behalen. (Lees Verder)

Het maoïsme, ook bekend als de Mao Zedong Gedachte (Vereenvoudigd Chinees: 毛泽东思想; Traditioneel Chinees: 毛澤東思想; Hanyu pinyin: Máozédōng sīxǐang), is een vorm van de marxistische communistische theorie, afgeleid van de leer van de Chinese politieke leider Mao Zedong (1893-1976). Het maoïsme werd ontwikkeld tijdens de jaren 1950 en 1960 en werd op grote schaal toegepast als de politieke en militaire leidende ideologie van de Communistische Partij van China. Het richtte zich tot het stedelijke proletariaat, de boeren en de nationale burgerij, dit in tegenstelling tot het beleid van de Sovjet-Unie en de communistische partijen in West-Europa, dat zich meer concentreerde op arbeiders in de industrie. Het maoïsme was de overheersende ideologie van de Chinese communistische partij totdat de partijleiding werd overgenomen door Deng Xiaoping na de dood van Mao. Deng Xiaoping paste de "Deng Xiaoping Theorie" toe en de Chinese economische hervormingen van 1978. (Lees Verder)

Karl Marx
Karl Marx

Karl Marx (Trier, 5 mei 1818Londen, 14 maart 1883) was een Duitse denker die belangrijke invloed heeft gehad op de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie en de historiografie; hij was een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme. Marx woonde en werkte in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Engeland. Hij had een bewogen leven, dat hij deelde met zijn vrouw Jenny von Westphalen en met zijn grote vriend Friedrich Engels, die hem - onder andere financieel - zijn hele leven heeft gesteund en die na de dood van Marx belangrijke werken van hem persklaar maakte. (Lees Verder)

Etalage van Communisme

De mensjewieken (Russisch: Меньшевики; Mensjeviki) waren een onderdeel van de Russische revolutionaire beweging die in 1903 ontstond na een geschil tussen Vladimir Lenin en Julius Martov, die beiden lid waren van de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Hun stroming werd het mensjewisme genoemd.

Sinds haar ontstaan in 1898 was deze partij verboden in Rusland en ze ontplooide haar activiteiten daarom ook vanuit het buitenland. Op het tweede partijcongres in 1903 ontstond een meningsverschil. Een minderheid - de mensjewieken - (mensje = minder) wilde tijdelijk blijven samenwerken met de liberale en sociale groepen om hervormingen in gang te zetten. De bolsjewieken (bolsje = meer) wilden door revolutie het staatsapparaat ondermijnen en zo nodig afzetten. Terwijl beide fracties geloofden dat een revolutie tegen de bourgeois noodzakelijk was, waren de Mensjewieken meer gematigd en stonden positiever tegenover de liberale oppositie die meer wijdverspreide aanhang had en democratisch gericht was. (De Bolsjewieken hadden een meer onverzoenlijke opstelling tegen de bourgeoisie en de liberale democratie en zagen democratische samenwerking met andere partijen als ongewenst). Lees verder


Wapenschild van Communistisch Polen
Wapenschild van Communistisch Polen

Liever een onschuldige te veel veroordeeld dan een contrarevolutionair te weinig.