Aanklacht tegen Donald Trump in New York

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Actuele gebeurtenis Dit artikel behandelt een actuele gebeurtenis.
De tekst kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Iedereen kan bijdragen om de inhoud te verbeteren!

The People of the State of New York v. Donald J. Trump is een lopend strafproces tegen Donald Trump, de 45e president van de Verenigde Staten. Trump krijgt te maken met 34 aanklachten wegens het vervalsen van zakelijke gegevens met de bedoeling andere misdaden te plegen of te verbergen. Dit houdt verband met betalingen aan pornoster Stormy Daniels om haar stilzwijgen over een eerdere vermeende affaire tussen hen af te kopen.

De officier van justitie van Manhattan beschuldigde Trump ervan deze zakelijke gegevens te hebben vervalst met de bedoeling de limieten voor de financiering van de federale campagne te overschrijden, de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 op onrechtmatige wijze te beïnvloeden en belastingfraude te plegen. Op de aanklachten staat een maximale gevangenisstraf van twintig jaar als Trump op vijf of meer punten wordt veroordeeld.

De aanklacht, de eerste tegen een voormalige Amerikaanse president, werd op 30 maart 2023 goedgekeurd door een grand jury in Manhattan. Trump reisde op 3 april 2023 van zijn woonplaats in Florida naar New York City, waar hij zich overgaf aan het kantoor van de officier van justitie in Manhattan en de volgende middag werd aangeklaagd. Het proces begon op 15 april 2024 en zal naar verwachting ongeveer zeven weken duren. De betogen voor de rechtbank begonnen op 22 april.

Op 30 april werd Trump de eerste Amerikaanse president die ooit werd veroordeeld wegens minachting van de rechtbank, vanwege opmerkingen die hij eerder deze maand maakte over personen die bij het proces betrokken waren.

Maanden voordat hij werd aangeklaagd, kondigde Trump zijn voornemen aan om campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Noch de aanklacht, noch enige daaruit voortvloeiende veroordeling zou zijn kandidatuur diskwalificeren.