Amerikaanse vlokreeft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amerikaanse vlokreeft
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Amphipoda (Vlokreeften)
Familie:Crangonyctidae
Geslacht:Crangonyx
Soort
Crangonyx pseudogracilis
Bousfield, 1958
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Amerikaanse vlokreeft (Crangonyx pseudogracilis) is een vlokreeftensoort uit de familie van de Crangonyctidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1958 voor het eerst geldig gepubliceerd door Bousfield.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vlokreeftgarnaal is blauwwit van kleur, heeft goed ontwikkelde zwarte ogen en een lengte van 4 tot 7 mm. Hij is te herkennen aan zijn kenmerkende voortbewegingsgedrag, aangezien hij, in tegenstelling tot andere vlokreeften, niet op zijn zij kruipt, maar rechtop loopt als een strandvlo.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse vlokreeft is een solitair levende zoetwatervlokreeft. Het werd beschreven vanuit Ontario in Canada en is inheems in Oost-Noord-Amerika. Het werd geïntroduceerd in getijdengebieden van de Columbia-rivier (Washington/Oregon) en zoetwatergebieden van Californië en Europa (Ierland tot Portugal). Het is met opzet in sommige gebieden geïntroduceerd als voedselbron voor vijver- en meervissen. Andere mogelijke vectoren zijn recreatieboten, sierwaterplanten en kanalen (in Europa). Er zijn geen gerapporteerde ecologische of economische effecten voor deze soort.[2]