Amphibamidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amphibamidae
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Carboon tot Vroeg-Perm
Georgenthalia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Temnospondyli
Onderorde:Euskelia
Superfamilie:Dissorophoidea
Familie
Amphibamidae
Moodie, 1909
Amphibamus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amphibamidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Amphibamidae[1] zijn een familie van uitgestorven temnospondyle Batrachomorpha (basale 'amfibieën') uit de superfamilie Dissorophoidea, die bekend zijn uit lagen van het Laat-Carboon en Vroeg-Perm in de Verenigde Staten.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Amphibamidae omvatten van oudsher kleine, landbewonende dissorophoïden. De naam wordt toegeschreven aan Moodie (1909), maar werd zelden gebruikt, omdat het oorspronkelijk alleen naar Amphibamus verwees. Soortgelijke families werden ook benoemd voor andere kleine, terrestrische dissorophoïden (bijvoorbeeld Doleserpetontidae) en de meeste taxa die nu worden erkend als amfibamiformen, werden binnen de Dissorophidae geplaatst.

Clack & Milner (1993) hebben de Amphibamidae nieuw leven ingeblazen met Amphibamus, Platyrhinops, Doleserpeton en Tersomius. Daly (1994) breidde de samenstelling van de Amphibamidae verder uit met de nieuw benoemde Eoscopus en de vroege Trias-vorm Micropholis. Ze suggereerde dat de micromelerpetiden ook amphibamiden waren, wat niet is bevestigd door recentere deskundigen. Daaropvolgend fylogenetisch werk bevestigde de monofylie van de Amphibamidae, met recente analyses die ook de Branchiosauridae deden herleven, die binnen de Amfibamidae waren genesteld.

Schoch (2018) richtte de nieuwe clade Amphibamiformes op om de traditionele Amfibamidae en de geneste Branchiosauridae op te nemen en beperkte vervolgens de Amphibamidae tot twee taxa: Doleserpeton annectens van de Dolese Brothers Limestone Quarry nabij Richards Spur, Oklahoma en Amphibamus grandiceps van Mazon Creek, Illinois. Deze taxa worden verenigd door verschillende kenmerken, zoals een naar binnen uitgebreide choana.